Afgelopen activiteiten - Actuele activiteiten - Doorlopende activiteiten

December 2015

12

Vaders lezen voor in Oudenbosch

Oudenbosch 2015-12-12 Details >

Voorleesochtend voor kinderen in de leeftijd 3 tot 9 jaar. Er zullen deze ochtend alleen maar vaders voorlezen uit stoere, spannende of een beetje stoute boeken!

De toegang is gratis. Kom jij ook?!?

12

Vaders lezen voor

Oudenbosch 2015-12-12 Details >

Voorleesochtend voor kinderen in de leeftijd 3 tot 9 jaar. Er zullen deze ochtend alleen maar vaders voorlezen uit stoere, spannende of een beetje stoute boeken! De toegang is gratis.

Kom jij ook?!?

November 2015

28

Vaders voorleesmarathon in Bibliotheek Terneuzen

Terneuzen 2015-11-28 Details >

De Bibliotheek wil zoveel mogelijk (groot-)vaders laten voorlezen. Daarom organiseert ze zaterdag 28 november een Vaders Voorleesmarathon.

Ben jij (groot-)vader en lees je wel eens voor? Kom dan 28 november naar Bibliotheek Terneuzen. Neem je lievelingsvoorleesboek mee. Het streven is het vaders voorleesrecord te verbreken.

Voorlezende vaders worden zaterdag 28 november om 10:00 uur met hun lievelingsboek verwacht in Bibliotheek Terneuzen. Kinderen van 3-7 jaar zijn van harte welkom te komen luisteren naar de verhalen van de voorleesvaders. De ochtend eindigt om 12:00 uur, of gaan we nog even door en breken we het record….?! Omdat Sinterklaas niet meer zover weg is, staat er voor iedere aangemelde luisteraar een gevuld schoentje klaar! Aanmelden via de website van de Bibliotheek.

22

Vaders Voor Lezen bij DESTIL Trappers

Tilburg 2015-11-22 Details >

Als aanmoediging voor vaders om meer voor te lezen organiseren de Bibliotheek Midden-Brabant en DESTIL Trappers een wel heel speciaal voorleesuurtje: op zondag 22 november leest topspeler Peter van Biezen (1983) voor.

De topsporters van DESTIL Trappers zetten zich in tijdens Vaderweek om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen. Spelen van ijshockey op topniveau in Nederland vraagt veel van je omgeving en familie. Als speler ben je veel van huis waardoor de tijd die je met je gezin en kinderen door kunt brengen extra belangrijk is. Voorlezen is 1 van die momenten waarbij je volledige aandacht voor je kind hebt. Het stimuleert niet alleen de taal voor je kind maar het versterkt ook de band die jij met je kind hebt.

En, voorlezen is natuurlijk ook reuze stoer! Daarom leest topspeler – én trotse vader – Peter van Biezen op zondag 22 november van 10.30 tot 11.30 uur voor in het DESTIL Trappers business centrum. Lees voor en scoor!
Programma
10.15 uur Inloop
10.30 – 11.00 uur Clubicoon Peter van Biezen leest voor uit ‘De grote schaatswedstrijd’
11.00 – 11.30 uur Rondleiding en fotomomenten met spelers en mascotte Bucky.

DESTIL Trappers business centrum Tilburg Stappegoorweg 3a, 5022 DA Tilburg
Kom jij ook luisteren op zondag 22 november? Reserveer een plekje via tilburgcentrum@bibliotheekmb.nl.

21

Papa Voorlees Masterclass

Veghel 2015-11-21 Details >

Vaders zijn net zo belangrijk als moeders als het gaat om de ontwikkeling van hun kinderen. Niet voor niets is “papadag” uitgegroeid tot een echt begrip in Nederland. Het voorlezen wordt echter vaak nog door moeders gedaan, terwijl vaders hier bij uitstek geschikt voor zijn! Papa zet zichzelf toch altijd moeiteloos voor schut, doet vol overgave allerlei verschillende stemmetjes en weet er een échte belevenis van te maken.

Ben jij een papa die eigenlijk ook heel graag wil voorlezen, maar niet goed weet hoe het moet? Kom dan op zaterdag 21 november naar de Papa Voorlees Masterclass! We gaan bespreken welke prentenboeken vooral heel leuk zijn voor papa’s, en hoe je dat voorlezen nu doet. Niet alleen het lezen zelf, maar ook het inpassen van papa-tijd als je drukbezette dagen hebt.

De gratis Papa Voorlees Masterclass is van 14:00-15:00 uur, je kunt je opgeven via info@bekboeken.nl.

18

Vaders lezen voor in Hoogezand

Hoogezand 2015-11-18 Details >

Voorlezen alleen iets voor moeders? Echt niet! Twee vaders gaan het goede voorbeeld geven. Ze lezen voor aan 2 groepen kinderen : van 2-6 jaar en van 6-12 jaar. Na het voorlezen is er knutselen voor wie dat wil.

18

Vaders lezen voor in Wierden en Enter

Wierden 2015-11-18 Details >

Tijdens de Vaderweek van 16 t/m 22 november besteden de Bibliotheek Wierden en boek- en kantoorvakhandel Reterink extra aandacht aan voorlezende vaders.

Op woensdagmiddag 18 november lezen bekende vaders uit Wierden en Enter voor vanaf 15.00 uur.

De toegang is gratis!

Wethouder Rick Schasfoort van de gemeente Wierden, Albert Heijn manager Rik Brunsman en dominee Wout Oosterhof lezen in Bibliotheek Wierden voor. In de Bibliotheek Enter zal huisarts Ingmar Waardenburg op de voorleesstoel plaatsnemen. Kinderen van 4 – 8 jaar zijn van harte welkom naar het voorlezen te komen.

Er zal worden voorgelezen uit prentenboeken over Sinterklaas en na afloop ontvangen de kinderen een vouwschoentje cadeau van de Bibliotheek. Daarnaast krijgen ze van boek- en kantoorvakhandel Reterink het schoenboekje met daarin een verhaal geschreven door Kinderboekenambassadeur, Jan Paul Schutten. Goed voor 15 minuten leesplezier voor vader én kind.

17

Papa lees jij mij voor?

Sint Jansklooster 2015-11-17 Details >

Vaders en grootvaders worden uitgenodigd om in deze week te komen voorlezen aan een klein groepje peuters. Tijdens deze voorleesweek ontvangen alle ouders voorleestips en tips voor leuke prentenboeken.

16

Verhaal voor vaders van de Vlinder

Enschede 2015-11-16 Details >

Op ons kinderdagverblijf en bso Smallsteps de Vlinder wordt veel voorgelezen. Wij doen dan ook graag mee met het initiatief Vaders Voor Lezen. Alle vaders krijgen in de actieweek bij het haal- of brengmoment een verhaal mee om voor te lezen aan hun kind. Met voor de kinderen zelf een leuke kleurplaat en voor de ouders wat extra informatie over het belang van voorlezen.

Auteurs: Geen

16

Vaderweek: 16 – 22 november

Enschede 2015-11-16 Details >

In de week van 16 tot en met 22 november staat voorlezen door (groot)vaders centraal: het is Vaderweek! De campagne Vaders Voor Lezen roept deze week vaders op verschillende manieren vaders op om meer voor te lezen.

SchoenboekjeSchoenboekje: een voorleesboekcadeau bij aankoop van een boek
Voorlezende vaders stimuleren het leesgedrag van kinderen enorm. Tijdens de Vaderweek van 16 t/m 22 november krijgen vaders in de boekwinkel, bij aankoop van een boek, een Schoenboekje cadeau, met een verhaal dat geschreven is door de kinderboekenambassadeur, Jan Paul Schutten. Goed voor 15 minuten leesplezier voor vader én kind.

Vaderweek in de bibliotheek
Jonge kinderen krijgen tijdens de Vaderweek een vouwschoen om samen met hun vader of opa in elkaar te knutselen. De schoen kunnen zij samen zetten bij de bibliotheek om de week erna te komen kijken wat erin zit.

19 november – ’t Heerlijk Voorleesavondje
Sinterklaas is in het land, het is Vaderweek én donderdag 19 november is de Internationale Dag van de Man. Deze avond roept Vaders Voor Lezen alle vaders van Nederland op om hun baby, dreumes, peuter, kleuter of schoolkind minstens 15 minuten voor te lezen. Zo ervaren vaders hoe leuk het is om voor te lezen, en hoe leuk hun kinderen het vinden. ’t Heerlijk Voorleesavondje is een moment om vaders in Nederland in beweging te krijgen. Nadat ze één keer een Heerlijk Voorleesavondje hebben gehad, zullen ze vaker gaan en blijven voorlezen.

We vragen alle vaders (en moeders) om op twitter of Facebook te laten zien dat ze meedoen aan ’t Heerlijk Voorleesavondje door berichten (en foto’s) te plaatsen met de hashtag #voorleesavondje, of een foto te posten op facebook.com/vadersvoorlezen.

September 2015

9

Lions d’ Egelantier lezen interactief voor

Alblasserdam 2015-09-09 Details >

De Lions Alblasserwaard d’ Egelantier komen woensdag 9 september om 15.00 in de Speeltuinvereniging Kinderdijk in Alblasserdam voorlezen. Dit doen wij op een interactieve manier met de hulp van dramadocent Judith Pickard. Het is voor kinderen van van 6 tot 12 jaar. Natuurlijk zijn de jongere kinderen ook van harte welkom!

Nederland telt anderhalf miljoen volwassen laaggeletterden. Het gaat dus om zo´n een op de tien Nederlanders. Laaggeletterdheid komt voor in alle geledingen van de samenleving.

Laaggeletterden hebben vaak wel enige scholing gehad, maar kunnen onvoldoende lezen en schrijven om volwaardig mee te draaien in de maatschappij, thuis en op het werk. Zij kunnen hun probleem goed verbergen en doen dit vaak al jaren achtereen.

Laaggeletterdheid en Lions

Laaggeletterden worden tot nu toe onvoldoende bereikt. Dit is onaanvaardbaar en onwenselijk.
De Lions kunnen en willen een maatschappelijke bijdrage leveren en iedereen de kans geven om mee te doen in de maatschappij. Wij zetten laaggeletterdheid op de agenda door verbindingen te leggen met de lokale kennis- en infrastructuur, laaggeletterdheid herkennen en mensen doorverwijzen naar de juiste cursus.

Wij werken nauw samen met de Stichting Lezen & Schrijven (http://www.lezenenschrijven.nl/) en roepen iedereen op actief deel te nemen aan de Week van de Alfabetisering van 8 tot en met 13 september.

7

“Vaders Voor Lezen ” voorleeselftal Twenterand

Twenterand 2015-09-07 Details >

Op de kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in Twenterand gaat het Twenterandse “Vaders Voor Lezen” voorleeselftal voorlezen op alle locaties. Doel van deze voorleesactiviteit is om (groot)vaders te stimuleren meer voor te lezen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school en een grotere woordenschat hebben. Een voorlezende (groot)vader heeft veel effect op het leesgedrag van met name jongens. Zowel raadsleden als de wethouder van onderwijs Jan Binnenmars zullen deelnemen aan het voorlezen, evenals vaders en opa’s van de kinderen die de kindcentra bezoeken.
Wethouder Binnenmars geeft het startsein voor “Vaders Voor Lezen” op maandag 7 september om 9.00 uur op de brede School Den Ham.

Juni 2015

14

Voorlezen voor de kinderen van Spangen

Rotterdam 2015-06-14 Details >

Voorlezen voor de kinderen van Spangen in Rotterdam West

Februari 2015

9

Beste voorleesvader van Scherpenzeel

Scherpenzeel 2015-02-09 Details >

Kinderen kunnen hun vader nomineren tot beste voorleesvader van Scherpenzeel, door het invullen van een formulier met de tekst ‘Mijn vader is de beste voorleesvader van Scherpenzeel omdat ….’. Een deskundige jury selecteert uit alle inzendingen een aantal vaders. Deze vaders worden uitgenodigd om te komen voorlezen in de Bibliotheek waar uiteindelijk de beste voorleesvader van Scherpenzeel gekozen wordt.

Januari 2015

28

Workshop Vaders Voor Lezen

Doetinchem 2015-01-28 Details >

Wij organiseren een workshop alleen voor de vaders van onze school. De vaders krijgen interactief onderzoeksresultaten te horen die het belang van voorlezen door vaders aantonen. Ze krijgen les in verschillende vormen van voorlezen en krijgen daarnaast nog een leuke verrassing mee naar huis!

28

Voorlezen voor kinderen met een taalachterstand

Groningen 2015-01-28 Details >

Door bij gezinnen thuis of op school langs te gaan en kinderen met een taalachterstand op spelende wijs bij een verhaal te betrekken zodat ze lezen leuk gaan vinden, en gelijk werk je aan de taalachterstand.

23

Voorleesontbijt en informatiebijeenkomsten voor vaders

Zwolle 2015-01-23 Details >

Op de Taaltrein van Kentalis in Zwolle worden peuters met TOS behandeld. TOS staat voor Taal (Spraak)ontwikkelingsstoornissen. Deze peuters komen 2 of 4 dagdelen in de week op de vroegbehandelingsgroep. Voor de ouders van deze kinderen is er een speciaal zorgaanbod. Dit jaar bestaat De Taaltrein in Zwolle 10 jaar. Wij starten het jubileumjaar met een voorleesontbijt op de verschillende groepen in week 4 en week 5. Wij sluiten daarmee aan bij De Nationale Voorleesdagen. Na het Voorleesontbijt wordt er iedere keer een informatiebijeenkomst georganiseerd over ‘interactief voorlezen’, hierbij zullen met nadruk de (groot)vaders worden uitgenodigd.

Auteurs: Medewerkers Van De Taaltrein.

21

Nationale Voorleesdag OBS Yore / Loven

Tilburg 2015-01-21 Details >

In een succesvolle samenwerking tussen de basisschool Yore, peuterspeelzaal Kinderstad en welzijnsorganisatie ContourdeTwern organiseren wij gezamenlijk De Nationale Voorleesdagen 2015 op OBS Yore.

OBS Yore is een kleine basisschool in het Tilburgs Impuls buurtje Loven, waar laaggeletterdheid een groot probleem is.
In het kader van De Nationale Voorleesdagen en de campagne Vaders Voor Lezen steken wij graag in op het betrekken van vaders bij voorleesrituelen (het introduceren van rituelen) en de opvoeding in het algemeen.

In samenwerking met de Bibliotheek Midden Brabant bieden wij vaders uit de buurt een training interactief voorlezen aan. Het is de bedoeling dat vaders 21 januari op de openingsdag van De Nationale Voorleesdagen aan de kinderen van de school zullen voorlezen.

Daarnaast willen we onze nieuwe schoolbibliotheek in het zonnetje zetten. Elke klas heeft voor die tijd een onderzoek gedaan naar het beste voorleesboek en krijgt dit boek deze ochtend als verrassing cadeau!

21

Nationale Voorleesontbijt

Landelijk 2015-01-21 Details >

Op 21 januari vindt voor de twaalfde keer Het Nationale Voorleesontbijt plaats, waarbij bekende en onbekende Nederlanders aan kinderen door het hele land voorlezen op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen. Ook zijn er veel politici die voorlezen. Dit jaar zijn er extra veel vaders die voorlezen.

21

VIP Voorleesontbijt met Joris Linssen

Utrecht 2015-01-21 Details >

Het Nationale Voorleesontbijt vormt de start van De Nationale Voorleesdagen en is inmiddels razend populair. De Bibliotheek Utrecht vindt voorlezen belangrijk en daarom organiseert zij VIP Voorleesontbijten door vaders.

In de Centrale Bibliotheek leest Joris Linssen het verhaal Boer Boris gaat naar zee van Ted van Lieshout & Philip Hopman voor aan kinderen van 0 – 4 jaar en hun vaders – moeders mogen meekomen!

Het voorleesontbijt is gratis, wel vooraf reserveren.

Auteurs: Joris Linssen

21

Het Nationale Voorleesontbijt met vaders!

Heemstede 2015-01-21 Details >

Vaders lezen voor op ons Voorleesontbijt!

21

VIP Voorleesontbijt met Burgemeester Jan van Zanen

Vleuten 2015-01-21 Details >

Het Nationale Voorleesontbijt vormt de start van De Nationale Voorleesdagen en is inmiddels razend populair.

De Bibliotheek Utrecht vindt voorlezen belangrijk en daarom organiseert zij VIP Voorleesontbijten. Niemand minder dan Burgervader Jan van Zanen leest het verhaal Boer Boris gaat naar zee van Ted van Lieshout & Philip Hopman voor.

Voor kinderen van 0-4 jaar en hun vaders, moeders mogen ook komen. Het voorleesontbijt is gratis, wel vooraf reserveren.

December 2014

13

Vaders Voor Lezen marathon in Bibliotheek IJburg

Amsterdam 2014-12-13 Details >

Vaders en grootvaders lezen voor aan kinderen en hun ouders in bibliotheek IJburg. Elk kwartier start er een nieuwe (groot)vader met voorlezen.

Met de campagne Vaders Voor Lezen die de Leescoalitie in 2014 is gestart, wordt extra aandacht gegeven aan het (voor)lezen door (groot)vaders. Hier is een belangrijke reden voor: uit onderzoek is gebleken dat vaders een grote en beslissende rol kunnen spelen in de leesopvoeding. Zo zorgt hun leesvoorbeeld ervoor dat kinderen vaker een boek lezen. Een (voor)lezende moeder is meer ‘normaal’, een (voor)lezende vader niet en heeft daarom mogelijk meer effect op het leesgedrag van hun kinderen.

Meedoen? Geef je (groot)vader op via ijburg@oba.nl

3

Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok in Utrecht

Utrecht 2014-12-03 Details >

Half november breekt een spannende tijd aan: het Sinterklaasjournaal is weer op televisie en bereidt kinderen dagelijks voor op de komst van Sinterklaas en pakjesavond. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, is dit jaar niet alleen te zien op televisie, maar ook in de Bibliotheek Den Helder! Op 3 december om 13.30 uur komt zij Sinterklaasverhalen voorlezen, speciaal voor vaders en kinderen. Na afloop kunnen de kinderen een handtekening krijgen of met Dieuwertje op de foto. Vaders mogen met hun kinderen komen luisteren.

(Natuurlijk mogen moeders, opa’s en oma’s ook komen.)Sint.Utrecht

3

Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok in Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn 2014-12-03 Details >

Half november breekt een spannende tijd aan: het Sinterklaasjournaal is weer op televisie en bereidt kinderen dagelijks voor op de komst van Sinterklaas en pakjesavond. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, is dit jaar niet alleen te zien op televisie, maar ook in de Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn! Op 3 december om 16.00 uur komt zij Sinterklaasverhalen voorlezen, speciaal voor vaders en kinderen. Na afloop kunnen de kinderen een handtekening krijgen of met Dieuwertje op de foto. Vaders mogen met hun kinderen komen luisteren.

(Natuurlijk mogen moeders, opa’s en oma’s ook komen.)Sint.RijnenVenen

November 2014

26

Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok in Venlo

Venlo 2014-11-26 Details >

Half november breekt een spannende tijd aan: het Sinterklaasjournaal is weer op televisie en bereidt kinderen dagelijks voor op de komst van Sinterklaas en pakjesavond. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, is dit jaar niet alleen te zien op televisie, maar ook in de Bibliotheek Venlo! Op 26 november om 14.30 uur komt zij Sinterklaasverhalen voorlezen, speciaal voor vaders en kinderen. Na afloop kunnen de kinderen een handtekening krijgen of met Dieuwertje op de foto. Vaders mogen met hun kinderen komen luisteren.

(Natuurlijk mogen moeders, opa’s en oma’s ook komen.)Sint.Venlo

23

Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok in Amstelveen

Amstelveen 2014-11-23 Details >

Half november breekt een spannende tijd aan: het Sinterklaasjournaal is weer op televisie en bereidt kinderen dagelijks voor op de komst van Sinterklaas en pakjesavond. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, is dit jaar niet alleen te zien op televisie, maar ook in de Bibliotheek AmstelveenSint.Amstelveen! Op 23 november om 10.45 uur komt zij Sinterklaasverhalen voorlezen, speciaal voor vaders en kinderen. Na afloop kunnen de kinderen een handtekening krijgen of met Dieuwertje op de foto. Vaders mogen met hun kinderen komen luisteren.

(Natuurlijk mogen moeders, opa’s en oma’s ook komen.)

23

Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok in Den Helder

Den Helder 2014-11-23 Details >

Half november breekt een spannende tijd aan: het Sinterklaasjournaal is weer op televisie en bereidt kinderen dagelijks voor op de komst van Sinterklaas en pakjesavond. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, is dit jaar niet alleen te zien op televisie, maar ook in de Bibliotheek Den Helder! Op 23 november om 14.30 uur komt zij Sinterklaasverhalen voorlezen, speciaal voor vaders en kinderen. Na afloop kunnen de kinderen een handtekening krijgen of met Dieuwertje op de foto. Vaders mogen met hun kinderen komen luisteren.

(Natuurlijk mogen moeders, opa’s en oma’s ook komen.)Sint.DenHelder

22

Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok in Stadskanaal

Stadskanaal 2014-11-22 Details >

Half november breekt een spannende tijd aan: het Sinterklaasjournaal is weer op televisie en bereidt kinderen dagelijks voor op de komst van Sinterklaas en pakjesavond. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, is dit jaar niet alleen te zien op televisie, maar ook in de Bibliotheek Stadskanaal! Op 22 november om 11.00 uur komt zij Sinterklaasverhalen voorlezen, speciaal voor vaders en kinderen. Na afloop kunnen de kinderen een handtekening krijgen of met Dieuwertje op de foto. Vaders mogen met hun kinderen komen luisteren.

(Natuurlijk mogen moeders, opa’s en oma’s ook komen.)Sint.Stadskanaal 22 november

22

Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok in Zuidlaren

Zuidlaren 2014-11-22 Details >

Half november breekt een spannende tijd aan: het Sinterklaasjournaal is weer op televisie en bereidt kinderen dagelijks voor op de komst van Sinterklaas en pakjesavond. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, is dit jaar niet alleen te zien op televisie, maar ook in de Bibliotheek Zuidlaren! Op 22 november om 13.30 uur komt zij Sinterklaasverhalen voorlezen, speciaal voor vaders en kinderen. Na afloop kunnen de kinderen een handtekening krijgen of met Dieuwertje op de foto. Vaders mogen met hun kinderen komen luisteren.

(Natuurlijk mogen moeders, opa’s en oma’s ook komen.)Sint.Zuidlaren 22 november

22

Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok in Nunspeet

Nunspeet 2014-11-22 Details >

Half november breekt een spannende tijd aan: het Sinterklaasjournaal is weer op televisie en bereidt kinderen dagelijks voor op de komst van Sinterklaas en pakjesavond. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, is dit jaar niet alleen te zien op televisie, maar ook in de Bibliotheek Nunspeet! Op 22 november om 16.30 uur komt zij Sinterklaasverhalen voorlezen, speciaal voor vaders en kinderen. Na afloop kunnen de kinderen een handtekening krijgen of met Dieuwertje op de foto. Vaders mogen met hun kinderen komen luisteren.

(Natuurlijk mogen moeders, opa’s en oma’s ook komen.)SintNunspeet

19

Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok in Groenlo

Groenlo 2014-11-19 Details >

Half november breekt een spannende tijd aan: het Sinterklaasjournaal is weer op televisie en bereidt kinderen dagelijks voor op de komst van Sinterklaas en pakjesavond. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, is dit jaar niet alleen te zien op televisie, maar ook in de Bibliotheek Groenlo! Op 19 november om 16.00 uur komt zij Sinterklaasverhalen voorlezen, speciaal voor vaders en kinderen. Na afloop kunnen de kinderen een handtekening krijgen of met Dieuwertje op de foto. Vaders mogen met hun kinderen komen luisteren.

(Natuurlijk mogen moeders, opa’s en oma’s ook komen.)Sint.Groenlo 19 november

19

‘t Heerlijk Voorleesavondje: 19 november

Overal in Nederland 2014-11-19 Details >

Sinterklaas is in het land, het is Vaderweek én woensdag 19 november is de Internationale Dag van de Man. Deze avond roept Vaders Voor Lezen alle vaders van Nederland op om hun baby, dreumes, peuter, kleuter of schoolkind minstens 15 minuten voor te lezen. Zo ervaren vaders hoe leuk het is om voor te lezen, en hoe leuk hun kinderen het vinden. ’t Heerlijk Voorleesavondje is een moment om vaders in Nederland in beweging te krijgen. Nadat ze één keer een Heerlijk Voorleesavondje hebben gehad, zullen ze vaker gaan en blijven voorlezen.

Thomas Berge bij KoffietijdUit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. Ruim een kwart van de ouders in Nederland leest helemaal niet voor. In gezinnen met belangstelling voor voorlezen, is de moeder in 65% en de vader in 8% van de gevallen degene die dit het vaakste doet. Vaders lezen verhoudingsgewijs het minst vaak voor. En dat terwijl een vaderlijk leesvoorbeeld een groot effect heeft op het leesgedrag van kinderen. Daarom roept de Leescoalitie alle vaders op 19 november op om tijd vrij te maken en voor te lezen, om dat daarna vaker te gaan doen.

De Internationale Dag van de Man heeft als thema: ‘Working together for men and boys’ waarbij één van de doelen is: ‘highlighting positive role models’. Hier sluit ’t Heerlijk Voorleesavondje bij aan om de vader als positief rolmodel neer te zetten door zijn kind voor te lezen.

 

Leo Blokhuis roept op tot voorlezenOok de vaders uit het Vaders Voor Lezen-elftal roept op om mee te doen aan ‘t Heerlijk Voorleesavondje. Bekijk bijvoorbeeld deze video-oproep van Leo Blokhuis en deze video-oproep van Ronald Giphart. Of Koffietijd, daar is vandaag Thomas Berge te gast. Ook op de radio hoor je vaders uit het elftal vertellen over ‘t Heerlijk Voorleesavondje.

 

 

 

Eric Corton BNRWe vragen alle vaders (en moeders) om op twitter of Facebook te laten zien dat ze meedoen aan ’t Heerlijk Voorleesavondje door berichten (en foto’s) te plaatsen met de hashtag #voorleesavondje, of een foto te posten op facebook.com/vadersvoorlezen. De leukste berichten maken kans op een voorleespakket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorleesavondje

16

Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok in Bergen op Zoom

Bergen op Zoom 2014-11-16 Details >

Half november breekt een spannende tijd aan: het Sinterklaasjournaal is weer op televisie en bereidt kinderen dagelijks voor op de komst van Sinterklaas en pakjesavond. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, is dit jaar niet alleen te zien op televisie, maar ook in de Bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op Zoom! Op 16Bergen op Zoom 16 november november om 12.30 uur komt zij Sinterklaasverhalen voorlezen, speciaal voor vaders en kinderen. Na afloop kunnen de kinderen een handtekening krijgen of met Dieuwertje op de foto. Vaders mogen met hun kinderen komen luisteren.

(Natuurlijk mogen moeders ook komen.)

16

Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok in Tilburg

Tilburg 2014-11-16 Details >

Half november breekt een spannende tijd aan: het Sinterklaasjournaal is weer op televisie en bereidt kinderen dagelijks voor op de komst van Sinterklaas en pakjesavond. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, is dit jaar niet alleen te zien op televisie, maar ook in de Bibliotheek Tilburg! Op 16 november om 15.30 uur komt zij Sinterklaasverhalen voorlezen, speciaal voor vaders en kinderen. Na afloop kunnen de kinderen een handtekening krijgen of met Dieuwertje op de foto. Vaders mogen met hun kinderen komen luisteren.

(Natuurlijk mogen moeders, opa’s en oma’s ook komen.)Sint.Tilburg 16 november

15

Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok in Gouda

Gouda 2014-11-15 Details >

Half november breekt een spannende tijd aan: het Sinterklaasjournaal is weer op televisie en bereidt kinderen dagelijks voor op de komst van Sinterklaas en pakjesavond. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, is dit jaar niet alleen te zien op televisie, maar ook in de Stadsbibliotheek van Gouda: in de chocoladefabriek! Op 15 november om 15 uur komt zij Sinterklaasverhalen voorlezen, speciaal voor vaders en kinderen. Na afloop kunnen de kinderen een handtekening krijgen of met Dieuwertje op de foto. Vaders mogen met hun kinderen komen luisteren.

(Natuurlijk mogen moeders ook komen.)Sint.Gouda 14 november

1

Sterke Verhalen: VVL On Tour met Rob Ruggenberg

Ede 2014-11-1 Details >

Zin om samen met je vader iets leuks te doen? Kom dan op 1 november 2014 naar Cultura Ede voor een spannend informatief programma over krijgskunst. Een programma vol verrassingen voor (groot)vaders en kinderen vanaf tien jaar. Met journalist Bas Maliepaard, schrijver Rob Ruggenberg en een specialist duik je in het thema Krijgers.

Journalist Bas Maliepaard scherpt je interviewtechnieken aan en bedenkt samen met jou en je vader vragen voor schrijver Rob Ruggenberg. Hij schreef onder andere de boeken De boog van HiradoSlavenhaler en IJsbarbaar: spannende boeken die zich afspelen in het verleden en andere landen.

Ruggenberg_De boogschutter van Hirado.indd

Rob Ruggenberg beantwoordt al je vragen en leest voor uit zijn boek. Ook vertelt hij hoe hij het boek heeft bedacht en geschreven, en hoe het is om schrijver te zijn.

Na afloop kunnen jullie meedoen met de workshop Japanse krijgskunst & boogschieten. Vergeet je niet aan te melden door een mail te sturen naar: sterkeverhalen@cultura-ede.nl (o.v.v. naam, aantal en leeftijd kinderen en telefoonnummer).

 

Auteurs: Rob Ruggenberg

9

Meppel Leest!

Meppel 2014-11-09 Details >

In het kader van de campagne ‘Vaders voor Lezen’ lezen tussen 13.00 en 14.00 uur Meppeler vaders voor in de bibliotheek. Tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen kinderen van alle leeftijden de handen uit de mouwen steken en onder leiding van een docent beeldende kunst van Scala knutselen rondom het thema ‘Meppel Leest’. Kinderen kunnen doorlopend aanschuiven en meedoen!

Auteurs: 4 Meppeler Vaders Lezen Voor

Oktober 2014

29

Sterke Verhalen: VVL On Tour met Rob Ruggenberg

Middelburg 2014-10-29 Details >

Zin om samen met je vader iets leuks te doen? Kom dan op 29 oktober 2014 naar de Zeeuwse Bibliotheek voor een spannend informatief programma vol sterke verhalen. Een programma vol verrassingen voor vaders en kinderen vanaf tien jaar. Met journalist Bas Maliepaard, schrijver Rob Ruggenberg en een specialist duik je in het thema Krijgers.

Journalist Bas Maliepaard scherpt je interviewtechnieken aan en bedenkt samen met jou en je vader vragen voor schrijver Rob Ruggenberg. Hij schreef onder andere de boeken De boog van Hirado, Slavenhaler en IJsbarbaar: spannende boeken die zich afspelen in het verleden en andere landen. Rob Ruggenberg beantwoordt al je vragen en leest voor uit zijn boek. Ook vertelt hij hoe hij het boek heeft bedacht en geschreven, en hoe het is om schrijver te zijn. Vervolgens krijgen de vaders met hun kinderen een workshop Japanse krijgskunst en gaan ze zelf boogschieten.

Deze avond is gratis, maar graag wel vooraf aanmelden.Ruggenberg_De boogschutter van Hirado.indd

Aanmelden voor deze avontuurlijke avond.

Auteurs: Rob Ruggenberg

26

Sterke Verhalen in Nijverdal met Bibi Dumon Tak

nijverdal 2014-10-26 Details >

De landelijke Vaders Voor Lezen On Tour komt naar de bibliotheek Nijverdal. Een spannende middag voor vaders/opa’s en hun kinderen vanaf 8 jaar. Een programma vol sterke verhalen, die echt gebeurd zijn. Met schrijver Bibi Dumon Tak en journalist Bas Maliepaard duiken jullie in het thema Dierenredders. Tot slot kunnen vaders en kinderen binnen kijken in een echte dierenambulance. Ook zijn er twee honden, bij wie verbandjes worden aangelegd, zodat iedereen kan zien hoe je bijvoorbeeld een gewond oor moet verbinden.

Showtime: Zo verbind je een hond met een oorwond.

Showtime: Zo verbind je een hond met een oorwond.

Auteurs: Bibi Dumon Tak

26

Sterke Verhalen: VVL On Tour met Bibi Dumon Tak

nijverdal 2014-10-26 Details >

De landelijke Vaders Voor Lezen On Tour doet op 26 oktober de ZINiN Bibliotheek aan in Nijverdal. Een spannende middag voor vaders/opa’s en hun (klein)kinderen vanaf 7 jaar. Een programma vol sterke verhalen, die echt gebeurd zijn over het thema Dierenredders. Met schrijfster Bibi Dumon Tak en journalist Bas Maliepaard duiken alle aanwezigen in het thema Dieren EHBO. Tot slot kunnen vaders en kinderen een kijkje nemen in een dierenambulance en laat Bibi Dumon Tak zien hoe je bijvoorbeeld het pootje van een hond verbind.

(Natuurlijk mogen ook moeders en oma’s meekomen).  Meld je aan via bib.nijverdal@zinin.com

Showtime: Zo verbind je een hond met een oorwond.

Showtime: Zo verbind je een hond met een oorwond.

Auteurs: Bibi Dumon Tak

25

Vaders Voor Lezen: Gemeentearchief Vlissingen

Vlissingen 2014-10-25 Details >

Een voorleesmiddag mét vaders, vóór vaders en hun kinderen op een bijzondere locatie. Deze maand leest vader Ad voor in het gemeentearchief in Vlissingen.

De Vlissingse gemeentearchivaris Ad Tramper vertelt een spannend verhaal over het Vlissingen van vroeger! Houd je van geschiedenis en van Vlissingen? Dan mag je deze middag natuurlijk niet missen. Vaders met kinderen in de leeftijd van 4 t/m 8 jaar zijn van harte welkom om te komen luisteren naar het verhaal. Aansluitend is er een rondleiding door het archief.

Schrijf je hier in voor deze activiteit.

15

Sterke verhalen in Hoogezand

Hoogezand 2014-10-15 Details >

De landelijke Vaders Voor Lezen On Tour komt naar de bibliotheek Hoogezand. Een spannende middag voor vaders/opa’s en hun kinderen vanaf 9 jaar. Een programma vol sterke verhalen, die echt gebeurd zijn. Met schrijver Jan Paul Schutten en journalist Bas Maliepaard duiken jullie in het thema Romeinse Sporten. Tot slot kunnen vaders en kinderen testen of zij zelf geschikt zouden zijn als gladiator tijdens een echte gladiatorentraining.

Auteurs: Jan Paul Schutten Bas Maliepaard

12

De 38ste Kinderboekenmarkt: Feest!

Den Haag 2014-10-12 Details >

Zin in een feestje? Dan zit je dit jaar goed bij de 38ste Kinderboekenmarkt. Als afsluiter van de nationale Kinderboekenweek gaat de organisatie met veel plezier mee in het motto van dit jaar: Feest! Rond dit thema vullen zij het Atrium van het Haagse stadhuis weer met schrijvers, illustratoren, workshops, optredens en andere activiteiten. Maar natuurlijk vooral met boeken. Heel veel boeken. Van prentenboek tot young adult, van spanning tot romantiek, en alles daartussenin.

Verre verhalen
Ook dit jaar wordt een aantal landen in de spotlight gezet. Zo krijgen Engeland, Spanje, Duitsland, Italië, Turkije, Arabische landen, China en Zweden een eigen Taalpaviljoen. Daar ontdek je welke kinderfeesten zij vieren én wat hun mooiste verhalen zijn. Ook is er een speciaal Gebarentaalpaviljoen. Daar kun je bijvoorbeeld leren hoe je ´feest´, of zelfs je eigen naam uitbeeld.

De organisatie heeft al een aantal schrijvers en illustratoren vastgelegd. Er zullen nog een heleboel namen bijkomen en er wordt hard gewerkt aan een superleuk programma. Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan @KbMarkt op Twitter of like Kinderboekenmarkt op Facebook.

Auteurs: Angela Groothuizen, Gitte Spee, Jacques Brooijmans, Karel Eykman, Kim-Lian van der Meij

12

VaderVoorLeesfeest

Utrecht 2014-10-12 Details >

Op zondag staat de Centrale Bibliotheek de hele middag in het teken van Vaders VoorLezen.

13.30-14.30 uur
Auteur Tjibbe Veldkamp geeft de workshop ‘Nog leuker voorlezen voor vaders’! Hij komt met verrassende tips en geheime trucs waarmee vaders het voorlezen tot een feest maken.

13.30-14.30 uur
Terwijl de vaders bij de workshop van Tjibbe Veldkamp zijn, maken de kinderen iets leuks voor hun vader.

14.45-16.15 uur
Voorleesmarathon door Tjibbe Veldkamp en bekende Utrechtse vaders: Raymond Beuk, Cees Grimbergen, Jerry Goossens, Ingmar Heytze, Ruben van Gogh en de drie allerbeste voorleesvaders uit de wijken. Met muziek door accordeonist Kay Krijnen en zanger/gitarist Carlos Zorita Dias.

Dit programma is in het kader van de Kinderboekenweek & Culturele Zondag ‘In de ban van de man’

11

Peutertje Luister: Kinderboekenweek

Vlissingen 2014-10-11 Details >

Bibliotheek Vlissingen organiseert een vrolijke voorleesochtend voor peuters en hun vaders tijdens de Kinderboekenweek. Het thema is ‘feest’.

Vader Michiel is deze maand jarig. En zijn zoon Rik ook, hij wordt twee jaar. Wat een feest, geen toeval natuurlijk in deze feestelijke Kinderboekenweek. Michiel leest een feestelijk verhaaltje voor. Vaders met kinderen in de leeftijd van 2 t/m 4 jaar zijn van harte welkom om te komen luisteren. We drinken samen wat en eten wat lekkers. Aansluitend is er een (knutsel)activiteit.

Schrijf je voor de activiteit in via activiteit@spui.nl

Deze activiteit organiseren we in het kader van de landelijke campagne Vaders Voor lezen. Wij moedigen alle vaders van Nederland aan om zelf vaker een boek te lezen en meer voor te lezen. Bibliotheek Vlissingen organiseert een aantal voorleesmiddagen op de laatste zaterdag van de maand. Mèt vaders, vóór vaders en hun kinderen op een bijzondere, leuke of spannende locatie in Vlissingen.

11

VadersVoorLeeswedstrijd

Vleuten 2014-10-11 Details >

Kinderboekenweek en de Culturele Zondag ‘In de ban van de man’

In de Bibliotheek is op zaterdag 11 en zondag 12 oktober een programma speciaal voor ALLE vaders. Alle vaders kunnen daar hun voorleeskunsten laten zien. Of voorleestips krijgen en luisteren naar beroemde Utrechtse voorleesvaders. Iedereen is welkom!

Zaterdag 11 oktober 13.30-15.00 uur

Wie is de beste voorleesvader van Utrecht? Doe dan mee met de VadersVoorLezen wedstrijd. Plaats een voorleesfilmpje van jezelf of je vader op www.facebook.com/deBibliotheekUtrecht. De beste vaders lezen voor in de Bibliotheken Tuinwijk, Oog in Al of Vleuterweide . Het publiek stemt, dus kom allemaal luisteren. De állerbeste vaders mogen voorlezen op zondag 12 oktober in de Centrale Bibliotheek samen met beroemde Utrechtse vaders!

11

VadersVoorLeeswedstrijd

Utrecht 2014-10-11 Details >

In de Bibliotheek is op zaterdag 11 en zondag 12 oktober een programma speciaal voor ALLE vaders. Alle vaders kunnen daar hun voorleeskunsten laten zien. Of voorleestips krijgen en luisteren naar beroemde Utrechtse voorleesvaders. Iedereen is welkom!

Zaterdag 11 oktober 13.30-15.00 uur

Wie is de beste voorleesvader van Utrecht? Doe dan mee met de VadersVoorLezen wedstrijd. Plaats een voorleesfilmpje van jezelf of je vader op www.facebook.com/deBibliotheekUtrecht. De beste vaders lezen voor in de Bibliotheken Tuinwijk, Oog in Al of Vleuterweide . Het publiek stemt, dus kom allemaal luisteren. De állerbeste vaders mogen voorlezen op zondag 12 oktober in de Centrale Bibliotheek samen met beroemde Utrechtse vaders!

10

Vader-voorleesuurtje

Den Haag 2014-10-10 Details >

In het kader van de week van de opvoeding hebben wij op Centrum Jeugd en Gezin Scheveningen een vader-voorleesuurtje georganiseerd.

Auteurs: Diverse Vaders Uit Scheveningen

4

Kinderboekenweek FEEST – CODA Junior Apeldoorn

Apeldoorn 2014-10-04 Details >

De Kinderboekenweek bestaat dit jaar zestig jaar – reden om dit groots te vieren! Het thema is daarom Feest!

En een feest wordt het zaterdag 4 oktober bij CODA Junior in Apeldoorn. Met spetterende (voorlees) voorstellingen, creatieve workshops en superleuke activiteiten. Het Apeldoornse Uiltje wordt uitgereikt voor het beste kinderboek en bekende schrijvers zoals Manon Sikkel en Jozua Douglas geven creatieve workshops en leuke voorstellingen. Dit Kinderboekenweekfeest maakt deel uit van de Kinderboekenweek die van 1 tot en met 12 oktober landelijk gevierd wordt.

Iedereen is van harte welkom: vooral voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar wordt het een geweldige middag!

Auteurs: Jozua Douglas, Juliëtte De Wit, Manon Sikkel, Thijs Goverde

1

Vaders lezen voor op Basisschool Anne Frank

Maastricht 2014-10-01 Details >

Op basisschool Anne Frank starten we de Kinderboekenweek door in elke klas een vader of grootvader een themaboek te laten voorlezen met daarna een gezamenlijke en feestelijke opening van de Kinderboekenweek 2014.

1

De 60e Kinderboekenweek: Feest!

Heel Nederland 2014-10-01 Details >
De Kinderboekenweek bestaat in 2014 alweer 60 jaar. Tijd voor een feestje dus. Vier het mee van woensdag 1 t/m zondag 12 oktober 2014.  Het thema van de week is: Feest. Harm de Jonge schrijft het Kinderboekenweekgeschenk en Marit Tornqvist het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in. Het jaarlijks wisselende thema van de Kinderboekenweek dient als leidraad bij de organisatie van de vele activiteiten.

De Leescoalitie roept alle vaders met schoolgaande kinderen op om in de Kinderboekenweek een keer voor te gaan lezen op de school van de kinderen.

 

September 2014

21

BoekStart Vader Voorleesrecord met Bram van der Vlugt Purmerend

Purmerend 2014-09-21 Details >

Bij het BoekStart Vader Voorleesrecord gaan acht bibliotheken, waaronder Bibliotheek Waterland, met elkaar de strijd aan. Wij nodigen alle vaders en grootvaders in Waterland uit voor deelname aan het BoekStart Vader Voorleesrecord op zondag 21 september in onze hoofdvestiging in Purmerend.

BoekStart Vader Voorleesrecord Bram van der Vlug PurmerendHoe werkt het BoekStart Vader Voorleesrecord?

In de Bibliotheek Purmerend zijn alle vaders en opa’s welkom met hun kroost tot 4 jaar. Oma’s en moeders en oudere broertjes en zusjes zijn ook welkom maar zij tellen niet mee voor het record.

De directeur van de bibliotheek Frans Bergfeld (vader van een 10 jarige) heet iedereen van harte welkom en meteen is er een speed voorlees workshop van Anke Kranendonk. Wethouder Geoffrey Nijenhuis (vader van een 0 jarige) geeft het startsein voor de voorleesrecordpoging.

Alle mannen lezen tegelijk voor aan hun (klein)kind uit het boek Piep is wakker. De recordpoging wordt geleid door acteur Bram van der Vlugt (vader en grootvader).

Na de poging zetten alle vaders en opa’s hun handtekening onder het voorleesconventant. De Bibliotheek met de meeste handtekeningen wint het BoekStart Vader Voorleesrecord. En alle deelnemers krijgen het boek Piep is wakker mee naar huis.

Meld je nu gratis aan voor dit geweldige evenement!

Het Vaders voor lezen elftal

Elf bekende vaders zetten zich met het Vaders Voor Lezen-elftal in voor de campagne Vaders Voor Lezen, om vaders en grootvaders te stimuleren meer voor te lezen. Vader en grootvader Bram van der Vlugt vertelt in dit filmpje over zijn voorleeservaringen en geeft aan waarom hij vindt dat meer vaders zouden moeten voorlezen.

20

Workshop Voorlezen door Jacques Vriens

Helmond 2014-09-20 Details >

Op 20 september geeft Jacques Vriens, als hoofdcoach van het Helmondse Vaders Voor Lezen team een workshop voorlezen. Alle belangstellende (groot)vaders zijn welkom.

Auteurs: Jacques Vriens

20

Vader Voorleesrecord in Bibliotheek Veendam: met Thomas Berge!

Veendam 2014-09-20 Details >

Kom zaterdag 20 september om 11.30 uur met je baby en/of peuter naar Bibliotheek Veendam om te laten zien dat (groot)vaders ook heel goed kunnen voorlezen. Bibliotheek Veendam strijdt met 7 andere bibliotheken in het land om het BoekStart Vader Voorleesrecord. De Bibliotheek die de meeste (groot)vaders verzamelt, wint!
BoekStart Vader Voorleesrecord Thomas Berge VeendamZanger Thomas Berge zal als lid van het Vaders Voor Lezen elftal de recordpoging leiden. Samen met hem lees je je kind(eren) voor uit het boekje dat je daarna mee naar huis mag nemen. Ook onderteken je een voorleesconvenant waarmee je verklaart ook thuis voor te (blijven) lezen.

Programma
11.30 uur Ontvangst
12.05 uur Voorleesworkshop door Anke Kranendonk
12.15 uur Startsein voorleesrecordpoging
12.20 uur Voorlezen onder leiding van Thomas Berge
12.30 uur Onthulling van het Vadervoorleesconvenant & Bekendmaking aantal vaders

Alle mannen met kinderen tot 4 jaar kunnen meedoen met de voorleesrecordpoging. Wil je meedoen, meld je dan aan bij Jolanda Robben: j.robben@mijneigenbibliotheek.nl. Aanmelden is niet verplicht, wel handig.

Moeders en oma’s zijn natuurlijk ook welkom, maar tellen niet mee voor de recordpoging.

Auteurs: anke, Anke Kranendonk.

20

BoekStart Vader Voorleesrecord in Emmen met Thomas Berge

Emmen 2014-09-20 Details >

Bibliotheek Emmen gaat de strijd aan, doet u mee?

BoekStart Vader Voorleesrecord Thomas Berge EmmenVaders lezen minder voor dan moeders. Daar moet verandering in komen vindt een aantal bekende Nederlandse vaders. Zij vormen het Vaders-voor-Lezen-elftal dat door het land trekt om andere vaders te motiveren voor te lezen aan hun kroost. Een elftal doet dat natuurlijk met wat competitie, in dit geval met een recordpoging. Daarvoor bent u als vader, samen met uw kinderen tot 4 jaar, hard nodig.

Bij het BoekStart Vader Voorleesrecord gaan acht bibliotheken, waaronder de Bibliotheek Emmen, met elkaar de strijd aan. Wie krijgt de meeste vaders tegelijk aan het voorlezen? De recordpoging wordt vooraf gegaan door een speed-voorleesworkshop, gegeven door schrijfster en beroepsvoorlezer Anke Kranendonk. Vervolgens zal Thomas Berge de recordpoging leiden. Samen met hem leest u uw kind voor uit een boekje dat u daarna mee naar huis mag nemen. Ook ondertekent u een voorleesconvenant waarmee u verklaart vaker voor te (blijven) lezen. De bibliotheek met de meeste handtekeningen wint de bokaal van het BoekStart Vader Voorleesrecord.

Het voorleesrecord is bedoeld voor alle mannen met kinderen tot 4 jaar. Moeders en oma’s zijn uiteraard ook welkom, maar zij tellen niet mee voor de recordpoging.

14.30 uur Ontvangst
15.00 uur Start programma met voorleesworkshop door Anke Kranendonk
15.15 uur Startsein voorleesrecordpoging
15.20 uur Voorlezen onder leiding van Thomas Berge
15.30 uur Onthulling van het Vadervoorleesconvenant & Bekendmaking aantal vaders

20

Workshop Voorlezen door Jacques Vriens

Helmond 2014-09-20 Details >
Kinderboekenambassadeur Jacques Vriens geeft als hoofdcoach een workshop voorlezen aan het Helmondse ‘Vaders voor lezen’-team. De workshop is voor alle (groot)vaders toegankelijk.
Bibliotheek Helmond
Watermolenwal 11
5711 RV Helmond
Nederland
13

BoekStart Vader Voorleesrecordpoging – CODA Junior in Apeldoorn met Leo Blokhuis

Apeldoorn 2014-09-13 Details >

Volgens onderzoek zijn het vaak de moeders die voorlezen. Bent u de uitzondering die de regel bevestigt of zou u als vader best vaker voor willen lezen? Kom dan met uw kind (van 2 maanden tot 4 jaar) naar CODA Junior en doe mee aan het Vader Voorlees-record op zaterdagmiddag 13 september van 16.00 tot 16.30 uur.

BoekStart Vader Voorleesrecord Leo Blokhuis Apeldoorn

Doe mee en meld u nu aan!
Meld u nu aan door een mailtje te sturen naar aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl (onder vermelding van uw naam, aantal personen en telefoonnummer) of vul het aanmeldformulier in op http://www.coda-apeldoorn.nl/jeugd/vader-voorleesrecord.

PS: Het fantastische voorleesboek krijgt u van ons cadeau!

Auteurs: Anke Kranendonk., Leo Blokhuis

13

Voorleesestafette

Bovenkarspel 2014-09-13 Details >

Zaterdag 13 september organiseren de Westfriese Bibliotheken in samenwerking van 10.00 tot 12.00 uur een unieke Voorleesestafette: vaders lezen omstebeurt voor via Skype vanuit verschillende vestigingen. Door het stokje door te geven via deze Skype-verbinding ontstaat er een ononderbroken, interactieve voorleesestafette die in alle deelnemende vestigingen te volgen is. Een groots voorleesavontuur!

De deelnemende vestigingen zijn de Bibliotheek Enkhuizen, De Goorn, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

Auteurs: Westfriese Vaders

13

Boekstart Vader Voorleesrecord met Leo Blokhuis in Deventer

Deventer 2014-09-13 Details >

Wie krijgt de meeste vaders tegelijk aan het lezen. Doet u mee? Het voorleesrecord is bedoeld voor alle mannen met kinderen tot 4 jaar.

BoekStart Vader Voorleesrecord Leo Blokhuis Deventer

Bij het BoekStart Vader Voorleesrecord gaan acht bibliotheken, waaronder de Bibliotheek Deventer, met elkaar de strijd aan. Wie krijgt de meeste vaders tegelijk aan het voorlezen? De recordpoging wordt vooraf gegaan door een speed-voorleesworkshop, gegeven door schrijfster en beroepsvoorlezer Anke Kranendonk. Vervolgens zal Leo Blokhuis de recordpoging leiden. Samen met hem leest u uw kind voor uit een boekje dat u daarna mee naar huis mag nemen. Ook ondertekent u een voorleesconvenant waarmee u verklaart vaker voor te (blijven) lezen. De bibliotheek met de meeste handtekeningen wint de bokaal van het BoekStart Vader Voorleesrecord.

Het voorleesrecord is bedoeld voor alle mannen met kinderen tot 4 jaar. Moeders en oma’s zijn uiteraard ook welkom, maar zij tellen niet mee voor de recordpoging.
Wilt u aanwezig zijn bij het Vader Voorleesrecord, meldt u zich dan aan via info@obdeventer.nl  Aanmelden is niet verplicht, maar wel gewenst.

Gratis toegang.

Zaterdag 13 september – Bibliotheek Centrum – Brink 70 – van 10.30 tot 11.30 uur

Auteurs: Anke Kranendonk., Leo Blokhuis

13

Wethouder Dhr Goldhoorn leest voor in de Bibliotheek Vinkeveen

Vinkeveen 2014-09-13 Details >

In navolging van diverse bekende Nederlandse vaders gaat het College van Burgemeester en Wethouders voorlezen in de vier vestigingen van de Bibliotheek in De Ronde Venen. 
Hiermee willen de bestuurders laten zien dat voorlezen leuk en belangrijk is èn dat vooral meer (groot)vaders zouden moeten voorlezen. Want wat is er leuker dan samen met je (klein)kind te genieten van een mooi verhaal!

Zaterdag 13 september leest wethouder Goldhoorn voor in de Bibliotheek Vinkeveen, van 11.00-12.00 uur.

Deze activiteit is tot stand gekomen tijdens de Beursvloer De Ronde Venen 2014

Regionale Bibliotheek Angstel Vecht en Venen | Bibliotheek
Bibliotheek Vinkeveen
Tuinderslaantje 2
3645 EX Vinkeveen
Nederland
13

Voorleesestafette: Vaders lezen voor via skype

diverse 2014-09-13 Details >
In 6 vestigingen wordt een voorleesestafette georganiseerd. Vaders lezen voor aan kinderen. via een Skype-verbinding staan de vestigingen met elkaar in contact en geven ze het voorlees-verhaal / boek over. Deelnemende bibliotheken: 

De Goorn
Opmeer
Stede Broec
Medemblik
Enkhuizen
Hoogkarspel

13

Rotterdamse Stadsdichter leest Roald Dahl

Rotterdam 2014-09-13 Details >

Op 13 september wordt over de hele wereld Roald Dahl Dag gevierd. Speciaal hiervoor én omdat het Week van de Alfabetisering is, wordt er extra voorgelezen uit een van zijn prachtige klassiekers door de Rotterdamse stadsdichter/vader Daniel Dee. Daniel zal lezen uit De Reuzenkrokodil, een van zijn lievelingsboeken.

Over Roald Dahl
Roald Dahl (13 september 1916 – 23 november 1990) is één van de beroemdste kinderboekenschrijvers ter wereld en schreef meer dan vijfentwintig kinderboeken. Dahl’s kinderboeken, zoals De GVR, Sjakie en de chocoladefabriek, Daantje de wereldkampioen, Matilda en De Heksen zijn verfilmd, bekroond en worden door kinderen over de hele wereld gelezen. Grappig detail: hij schreef al zijn boeken in een oud en smoezelig schuurtje op zijn landgoed in Great Missenden, een dorp niet ver van Londen. Hij zat er in een oude kapotte leunstoel, met zijn benen in een slaapzak op een koffer, iedere dag van tien tot halfeen. Vervolgens ging hij lunchen en uitrusten en schreef hij van vier tot zes uur weer verder.

Auteurs: Daniel Dee

12

Aftrap Vaders Voor Lezen voorleesservice

Rotterdam 2014-09-12 Details >

Op 12 september geven we een spetterende aftrap van de Vaders Voor Lezen voorleesservice voor bedrijven. Deze aftrap zal plaatsvinden bij BP, de aanvoerder van het bedrijvenelftal. Samen met een elftal bedrijven moedigen we de vaders aan om vaker voor te lezen. Meer weten of meedoen? Kijk op www.vadersvoorlezen.nl/bedrijven.

12

Workshop voorlezen voor ambtenarenvaders (en -moeders)

Alblasserdam 2014-09-12 Details >

Aftrap van de Week van de Alfabetisering door een workshop voor ambtenarenvaders (en -moeders). De biblioteek AanZet verzorgt de workshop (interactief) voorlezen in het gemeentehuis.

 

Gemeentehuis Alblasserdam
Cortgene 2
2951ED Alblasserdam
Nederland

12

Voorleesworkshop

Alblasserdam 2014-09-12 Details >
De Gemeente Alblasserdam en de Bibliotheek AanZet organiseren samen een interactieve voorleesworkshop speciaal voor ambtenaren van de gemeente Alblasserdam met kinderen of kleinkinderen.
De campagne Vaders Voor Lezen heeft als doel om vaders en grootvaders te stimuleren meer (voor) te lezen.

Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Een voorlezende (groot)vader heeft veel effect op het leesgedrag van kinderen.

Bibliotheekconsulent van de Bibliotheek AanZet Ineke Jansen verzorgt deze praktische workshop met handige voorleesstips.

De Bibliotheek AanZet | Bibliotheek
Locatie:
Gemeentehuis Alblasserdam
Cortgene 2
2951 ED Alblasserdam
Nederland
12

Wethouder Moolenburgh leest voor in de Bibliotheek Abcoude

Abcoude 2014-09-12 Details >
In navolging van diverse bekende Nederlandse vaders gaat het College van Burgemeester en Wethouders voorlezen in de vier vestigingen van de Bibliotheek in De Ronde Venen. 

Hiermee willen de bestuurders laten zien dat voorlezen leuk en belangrijk is èn dat vooral meer (groot)vaders zouden moeten voorlezen. Want wat is er leuker dan samen met je (klein)kind te genieten van een mooi verhaal!

Vrijdag 12 september wethouder Moolenburgh leest voor in de Bibliotheek Abcoude, van 16.00-17.00 uur.

Deze activiteit is tot stand gekomen tijdens de Beursvloer De Ronde Venen 2014

Regionale Bibliotheek Angstel Vecht en Venen | Bibliotheek
Bibliotheek Abcoude
Broekzijdselaan 46b
1391 XL Abcoude
Nederland
12

Vaders en Opa’s lezen voor

Koog aan de Zaan 2014-09-12 Details >
Voorlezen is belangrijk, maar meestal zijn het de moeders en oma’s die voorlezen. Binnen mijn gastouderopvang wil ik juist de vaders en opa’s stimuleren ook voor te lezen!
Gastouderopvang Chantal | Kinderopvang
Gastouderopvang Chantal
Pinkstraat 11
1541 HC Koog aan de Zaan
Nederland
10

Het Twenterands Voorleeselftal gaat voorlezen!

Twenterand 2014-09-10 Details >

Het Twenterands Voorleeselftal gaat voorlezen op alle kinderdagverblijven in de gemeenteTwenterand. Doel van deze voorleesactiviteit is om vaders te stimuleren meer voor te lezen. Een voorlezende vader of opa heeft veel effect op het leesgedrag van kinderen. Het Twenterands Voorleeselftal bestaat uit enkele jonge vaders uit de gemeenteraad, ambtenaren en enkele bekende en minder bekende Twenterandse vaders. Aanvoerder van het Voorleeselftal is de wethouder van Onderwijs.

10

Muziek en voorlezen voor baby’s! Door vader Wolco Barkhof

Meppel 2014-09-10 Details >
Taal voor baby’s
Omschrijving:

Wilco Barkhof, cursist taalvaardigheden en vader, leest voor aan baby’s in de bibliotheek.
Aansluitend Muziek op Schoot door Greet Polman.

10

Schrijf een Elfje en win!

Capelle aan den IJssel 2014-09-10 Details >
Traditiegetrouw organiseren de Bibliotheek en de Gemeente Capelle aan den IJssel tijdens de Week van de Alfabetisering een Elfjeswedstrijd. De VoorleesExpress doet dit jaar ook mee.

Het thema van de wedstrijd sluit aan bij het jaar ‘Vaders Voor Lezen’. Schrijf een Elfje over een voorleesmoment van een stoere grootvader, voorleesvader, buurtvader of vader en leg het voorlezen vast op een foto.

Wat is een Elfje?
Een Elfje is een gedichtje met 11 woorden, verdeeld over 5 regels.
Regel 1 één woord: een kleur of eigenschap
Regel 2 twee woorden: over wie of wat gaat het Elfje?
Regel 3 drie woorden: gebruik een werkwoord
Regel 4 vier woorden: geef een uitgebreide omschrijving van regel 3
Regel 5 één woord: conclusie/clou

Het thema van de wedstrijd is: voorlezen door vaders.

Voorbeeld van een Elfje:
stoer
papa Jan
Ik droom weg
bij de geschreven werelden
voorlezen

Bij een wedstrijd hoort een prijsuitreiking
De feestelijke middag start met een voorleesroute waarbij Tjibbe Veldkamp, kinderboekenschrijver en ambassadeur van de VoorleesExpress voorleest.  De uitreiking is op woensdag 10 september van 15:45 tot 16:45 uur in Bibliotheek Capelle Centrum, Stadsplein 39, Capelle aan den IJssel.

Meedoen
Mail het Elfje en de foto naar: communicatie@bibliotheekaandenijssel.nl o.v.v. de naam van de inzender, adres, telefoonnummer en leeftijd. Meedoen kan t/m maandag 8 september.

 

De foto kan gebruikt worden voor publicitaire doeleinden van Bibliotheek aan den IJssel. Wil je dat niet, laat het ons weten.

10

Het Twenterands Voorleeselftal gaat voorlezen

Vriezenveen 2014-09-10 Details >
Het Twenterands Voorleeselftal gaat voorlezen op alle kinderdagverblijven in Twenterand. Het Voorleeselftal wordt gevormd door enkele raadsleden, ambtenaren en bekende en minder bekende Twenterandse vaders, met als aanvoerder de wethouder Onderwijs. Doel is om vaders en grootvaders te stimuleren meer voor te lezen. Een voorlezende vader heeft veel effect op het leesgedrag van kinderen.
Bibliotheek Twenterand | Bibliotheek
Kinderdagverblijven in Twenterand
Koningsweg 18
7672 GD Vriezenveen
Nederland
Andere deelnemende organisaties:
Kinderopvang De Cirkel | Kinderopvang
Gemeente Twenterand | Gemeente
Stichting lezen & Schrijven | Taalaanbieder
10

Burgemeester Divendal van Mijdrecht leest voor

Mijdrecht 2014-09-10 Details >
In navolging van diverse bekende Nederlandse vaders gaat het College van Burgemeester en Wethouders voorlezen in de vier vestigingen van de Bibliotheek in De Ronde Venen. 

Hiermee willen de bestuurders laten zien dat voorlezen leuk en belangrijk is èn dat vooral meer (groot)vaders zouden moeten voorlezen. Want wat is er leuker dan samen met je (klein)kind te genieten van een mooi verhaal!

Woensdag 10 september leest burgemeester Divendal voor in de Bibliotheek Mijdrecht van 14.30-15.30 uur.

Deze activiteit is tot stand gekomen tijdens de Beursvloer De Ronde Venen 2014

Organisatienaam en type:
Regionale Bibliotheek Angstel Vecht en Venen | Bibliotheek
Locatie:
Bibliotheek Mijdrecht
Dr J. van der Haarlaan 8
3641 JW Mijdrecht
Nederland
9

Pyamaverhalen

Leuth 2014-09-09 Details >

Kom je luisteren naar verhaal voordat je naar bed? Trek je pyjama vast aan, neem je knuffel en kussen mee en luister naar een verhaal van verhaalstoker Jeroen de Jong (www.verhaalstoker.nl).

Jeroen de Jong vertelt leuke en grappige verhalen. Bijvoorbeeld over Assenpasser – het broertje van Assenpoetser – die op bezoek gaat bij een grote trol. Misschien komt er ook nog wel een rare kikker voorbij die met grote sprongen over de hele wereld springt.

De verhalen van Jeroen zijn actief en je mag volop meedoen in de avonturen die hij vertelt: springen, zingen, dansen… saai is het nooit!

Neem je vader en moeder ook mee. En als ze willen mogen die ook in hun pyjama komen ;-).

Deze activiteit vindt plaats in het kader van de Week van de Alfabetisering (8 t/m 14 september 2014) en wordt georganiseerd door Bibliotheek Beek, ROC Nijmegen en het CJG.

CJG ubbergen
Basisschool het Bijenveld
Reusense straat 6.
6578 AR Leuth
Nederland
9

Woezel en Pip Voorleesrecord door vaders en opa’s

Arnhem 2014-09-09 Details >
Op Het Klinket wordt een Woezel en Pip voorleesrecord voor 29 kinderen georganiseerd, waarbij opa’s en vaders voorlezen.
9

Woezel en Pip voorgelezen

Utrecht 2014-09-09 Details >
Bij Kinderopvang Ludens wordt een Woezel en Pip voorleesrecord (door vaders) voor 12 kinderen.
9

Workshop ‘Men only, vaders lezen voor!’

Tilburg 2014-09-09 Details >

Workshop ‘Men only, vaders lezen voor!’

Wil je als vader, opa of oom, leren goed voor te lezen, kom dan naar deze workshop.
Onze leesconsulent onthult veel van de voorleesgeheimen die tot nu toe bijna uitsluitend bij moeders, oma’s en tantes bekend waren!
Tips, trucs maar ook een ruim aanbod aan titels van goede voorleesboeken, u ontvangt ze gratis en voor niets!
En oh, sorry dames, het is deze keer echt alleen voor mannen!

De Bibliotheek Tilburg Centrum
Koningsplein 10
5038 WG Tilburg
Nederland

 

9

Men only! Vaders lezen voor.

Tilburg 2014-09-09 Details >

Workshop ‘Men only, vaders lezen voor!’

Wil je als vader, opa of oom, leren goed voor te lezen, kom dan naar deze workshop.
Onze leesconsulent onthult veel van de voorleesgeheimen die tot nu toe bijna uitsluitend bij moeders, oma’s en tantes bekend waren!
Tips, trucs maar ook een ruim aanbod aan titels van goede voorleesboeken, u ontvangt ze gratis en voor niets!
En oh, sorry dames, het is deze keer echt alleen voor mannen!

De Bibliotheek Tilburg Centrum
Koningsplein 10
5038 WG Tilburg
Nederland
9

Twee opa’s en een vader lezen voor

Landgraaf 2014-09-09 Details >
Twee opa’s en een vader lezen voor aan de peuters uit hun favoriete boek, bij Stichting Peuterwerk Landgraaf | Overige
Locatie:
Psz. de Boschkabouter
Veeweg 73
6374 AN Landgraaf
Nederland
8

Week van de Alfabetisering

Heel Nederland 2014-09-08 Details >

De Week van de Alfabetisering 2014, vindt dit jaar plaats van zondag 7 september tot en met zondag 14 september.

Er gaat een wereld voor je open wanneer je kunt lezen en schrijven: een wereld waarin je je eigen doelen kunt halen en je grenzen kunt verleggen. Een wereld waarin je je vrij kan bewegen en waaraan je mee kan doen. Kortom: lezen en schrijven leidt tot een beter toekomstperspectief!

Tijdens de Week van de Alfabetisering worden in het hele land activiteiten georganiseerd rond het belang van lezen en schrijven. In 2014 zal de Week van de Alfabetisering gekoppeld worden aan de campagne Vaders Voor Lezen middels een bedrijvencampagne.

8

Papa, wil je mij voorlezen?

Rotterdam 2014-09-08 Details >
Op de Valentijnschool worden vaders uitgenodigd in de klas uit om aan een klein groepje kinderen voor te lezen.
8

Papa leest voor!

Breda 2014-09-08 Details >
Op KBS de Spoorzoeker in Breda krijgen alle vaders van de kleuters een uitnodiging om een keer voor te komen lezen in de kleutergroep.
 
8

Vaders Alfa-college lezen voor!

Groningen 2014-09-08 Details >
De afdeling Educatie van het Alfa-college biedt volwassenen al jaren de mogelijkheid om (beter) te leren lezen en schrijven. In de Week van de Alfabetisering zullen de vaders aangemoedigd worden om hun kinderen te gaan voorlezen. Vaders voor Lezen 2014 wordt ook aangeboden aan alle docenten van het hele Alfa-college. Zo willen we de vaders onder hen stimuleren (meer) voor te lezen. En benadrukken dat het Alfa-college op al haar locaties Tijd voor taal wil maken.
Alfa-college
Admiraal de Ruyterlaan 2
9726 GR Groningen
Nederland
8

Vader Voorleeslunch

Hengelo 2014-09-08 Details >
We trappen de Week van de Alfabetisering af met een lekkere taallunch. Tijdens de lunch wordt er voorgelezen door diverse voorlezende vaders, waaronder de burgervader van Hengelo: Sander Schelberg. Wees welkom en praat mee over het belang van taal!
6

Wethouder Dhr Dijkstra leest voor!

Wilnis 2014-09-06 Details >
In navolging van diverse bekende Nederlandse vaders gaat het College van Burgemeester en Wethouders voorlezen in de vier vestigingen van de Bibliotheek in De Ronde Venen. Hiermee willen de bestuurders laten zien dat voorlezen leuk en belangrijk is èn dat vooral meer (groot)vaders zouden moeten voorlezen. Want wat is er leuker dan samen met je (klein)kind te genieten van een mooi verhaal!
Zaterdag 6 september wethouder Aldrik Dijkstra leest voor in de Bibliotheek Wilnis van 10.00-11.00 uur. Deze activiteit is tot stand gekomen tijdens de Beursvloer De Ronde Venen 2014
Regionale Bibliotheek Angstel Vecht en Venen | Bibliotheek
Locatie:
Bibliotheek Wilnis
Pieter Joostenlaan 24a
3648XR Wilnis
Nederland

Juli 2014

16

Boer Boris wil geen feest!

Amersfoort 2014-07-16 Details >

Boer Boris wil geen feest….maar Philip Hopman en Ted van Lieshout wel. Daarom presenteren zij hun nieuwste boek “Boer Boris wil geen feest!” woensdag 16 juli bij Kinderboekwinkel SpeelBoek. Een heerlijk boek voor vaders om voor te lezen. Dat zal Ted van Lieshout dan ook doen en Philip Hopman laat zien hoe fantastisch hij kan tekenen.

Auteurs: Philip Hopman, Ted Van Lieshout

5

Voorleesworkshop voor vaders en opa’s

Zutphen 2014-07-05 Details >

Op zaterdagmorgen 5 juli organiseert de Bibliotheek Zutphen een workshop voorlezen voor vaders en opa’s. Uit onderzoek blijkt dat ouders, opa’s en oma’s veel invloed hebben op het leesplezier van kinderen. Maar ook dat vaders en opa’s naar verhouding weinig voorlezen. Kinderen kunnen, als cadeau voor vaderdag, bij de Bibliotheek Zutphen een bon voor de workshop kopen en deze op vaderdag aan papa of opa geven. Hij leert op 5 juli van alles over leuke boeken voor kinderen én ook hoe hij die goed kan voorlezen.

Juni 2014

20

Helmonds Vader Voor Lezen elftal

Helmond 2014-06-20 Details >

Op vrijdag 20 juni is de jaarlijkse Nacht van de Bibliotheek in Helmond. Om 19 uur wordt het Helmondse Vaders Voor Lezen elftal voorgesteld. Het zijn bekende Helmondse vaders en grootvaders die in navolging van het landelijk team andere mannen in Helmond willen enthousiasmeren om meer te gaan voorlezen. Het zijn de volgende mannen:

1. Bert Golstein
2. Bert Kuijpers
3. Erik Wissink
4. Frans Stienen
5. Hans Noot
6. Jan v.d. Heijden
7. John v.d. Sanden
8. Ruud Hakvoort
9. Ruud Meulendijks
10. Wim Daniels
11. Xavier Broeckx

17

Workshop voorlezen, exclusief voor mannen!

Sittard 2014-06-17 Details >

Voorlezen is gezellig en zorgt voor een band met je (klein)kind. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Ze hebben een grotere woordenschat en zijn beter in het verwoorden van hun emoties.

Als voorlezende vader kun je laten zien dat lezen óók een activiteit voor jongens is. Vaders voegen bovendien iets toe aan de leesopvoeding: vaders en moeders hebben vaak een ander taalgebruik en verschillende voorleesstijlen.

Hoe lees je je kind(eren) voor? Kun je een baby ook al voorlezen? Wil je hier meer over weten, kom dan op dinsdag 17 juni om 19.30 uur naar de workshop Vaders Voor Lezen!

  • je bent welkom vanaf 19.30 uur, workshop start om 19.45, einde + 21.45 uur
  • locatie: de 1e verdieping van BiblioNova Sittard, Broeksittarderweg 1 in Sittard
  • deelname kost slechts €3,50
  • alléén toegankelijk voor mannen (vaders, opa’s, meesters….)

Van tevoren aanmelden is niet verplicht, wel gewenst. Mail voor aanmelding of vragen naar eveline.nelissen@biblionova.nl.

15

Vaderdag Voorleesdag

Heel Nederland 2014-06-15 Details >

Op 15 juni is het vaderdag! Dit jaar is dit de uitgelezen dag voor vaders en grootvaders om en masse te gaan voorlezen. De Leescoalitie roept alle (groot)vaders op om vandaag extra lang voor te lezen.

15

Echte mannen lezen voor…

Den Haag 2014-06-15 Details >

…op vaderdag in het Laaktheater, Den Haag. Een leuke middag georganiseerd door vaders voor kinderen waarbij het voorlezen centraal staat. In aanloop naar Vaderdag zijn we met een aantal vaders aan het oefenen met het voorlezen.

Daarnaast zit de middag nog vol met andere activiteiten. Zo maken we een presentje voor papa en sluiten we af met een spetterend en interactief optreden door Tougou´dougou.

15

Workshop voorlezen voor vaders en hun baby’s met fruithap!

Utrecht 2014-06-15 Details >

Op 15 juni is het Vaderdag! De uitgelezen dag voor vaders om en masse te gaan voorlezen. De Bibliotheek Utrecht roept alle vaders op om vandaag extra lang voor te lezen. Daarnaast zijn er in de Centrale Bibliotheek workshops voorlezen voor vaders en hun baby door Wapperkids!

De toegang is gratis. Wel vragen we jullie te reserveren via www.bibliotheekutrecht.nl

14

Voorleessessie Bard Bothe

Den Bosch 2014-06-14 Details >

In het kader van Vaders Voor Lezen en Vaderdag leest (groot)vader Bard Bothe voor uit zijn boek Kleine Wolk (illustraties van Leonie Verbrugge). Dit boek geeft de waterkringloop weer aan de hand van belevenissen van Kleine Wolk en is vooral geschikt voor kinderen van 4 tot 6 jaar, maar ook andere leeftijdsgroepen zullen er plezier aan beleven.

Auteurs: Bard Bothe

14

Vaders lezen voor in Bibliotheek Dommeldal

Son & Breugel 2014-06-14 Details >

Zondag 15 juni is Vaderdag en zaterdag 14 juni is in Bibliotheek Dommeldal VadersVoorLezendag. Tussen 11.00 en 14.00 uur lezen vaders voor in de 4 vestigingen van Bibliotheek Dommeldal. Meer informatie op: www.bibliotheekdommeldal.nl

13

Voorlezen door wethouder en vader Victor Everhardt

Utrecht 2014-06-13 Details >

Op vrijdagmiddag 13 juni (inloop vanaf 14:45) leest Victor Everhardt voor aan kinderen en hun ouders in het CJG Geuzenveste (Van Hoornekade 25 in Utrecht).

Voor meer informatie en aanmelden klik hierIn dit stukje staat helemaal onderaan een linkje om u aan te melden.

 

7

Gratis bibliotheekabonnement voor Vaderdag

Vlissingen 2014-06-07 Details >

Op zoek naar een bijzonder cadeau voor Vaderdag? Iets origineels waar hij écht iets aan heeft? De bibliotheek heeft het! Geef je vader een schatkamer aan boeken, dvd’s en andere materialen cadeau… Geef hem een cadeaubon van de bibliotheek!

Vaderdagactie
Koop tussen 7 juni en 14 juni een jeugdboek bij Boekhandel ’t Spui in Vlissingen. Je krijgt er een voucher bij voor een gratis bibliotheekabonnement voor je vader bij. Schrijf de naam van je vader op de voucher en pak hem mooi in. In de bibliotheek staat een speciale inpaktafel. Enne..zorg ervoor dat je vader je nieuwe jeugdboek voorleest!

Vaders Voor Lezen
Wij ondersteunen hiermee de actie Vaders Voor Lezen. Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Een voorlezende (groot)vader heeft veel effect op het leesgedrag van kinderen.

Mei 2014

24

Bekende Venlose Vaders Voor Lezen

Venlo 2014-05-24 Details >

Op zaterdag 24 mei, tijdens de Limburgse Bibliotheekdag, wordt er een voorleesmarathon gehouden door bekende Venlose Vaders. De aftrap is om 11.00 uur door wethouder Testroote. Vervolgens zal elk uur een bekende Venlose Vader Voorlezen in de stadsbibliotheek van Venlo:

11.00 uur Ramon Testroote (Wethouder Gemeente Venlo)
12.00 uur Ruud Stickelbroeck (Hoofdredacteur Omroep Venlo)
13.00 uur Jacq Paul Joosten (Leraar Nederlands en Prins Carnaval Venlo 2014)
14.00 uur Rob Pijpers (Raadslid en zakenman)
15.00 uur Sander Mattheijssen (Adviseur Communicatie & Pr Bibliotheek Venlo)

April 2014

22

Workshop ‘Gezellig voorlezen’

Tiel 2014-04-22 Details >

Voorlezen is gezellig en leuk. Het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Toch vinden veel mensen het moeilijk. Speciaal voor hen organiseert Pracht&Kracht op 22 april in Tiel een workshop Gezellig voorlezen. Ook vaders zijn van harte welkom. De workshop wordt begeleid door Ciska de Jong Bender. Zij heeft een aantal jaren in Tiel een kinderboekwinkel gerund en geeft als Voorleestante nu nog regelmatig voorleesvoorstellingen. “Het is een workshop, dus de deelnemers gaan actief aan de slag”, vertelt Ciska. “Door middel van opdrachten gaan we onderzoeken waarom het voorlezen niet goed lukt. Welk boek moet ik kiezen? Wanneer lees ik voor? Wat als een kind niet wil meewerken? Het kan ook zijn dat de Nederlandse taal of het lezen zelf een probleem is. We kijken met elkaar hoe we hiermee om kunnen gaan. Waar nodig geef ik aanvullende tips. Het is de bedoeling dat iedereen aan het eind van de avond heeft ontdekt dat ze echt wel kunnen voorlezen. En dan met deze kennis thuis enthousiast aan de slag gaan.” De workshop is gratis. Aanmelden kan via info@prachtenkracht.nl of telefoonnummer 06-43209915.

12

Vaders Voor Lezen met Arie Koomen

IJmuiden 2014-04-12 Details >

Dit voorleesjaar staat in het teken van voorlezen door pappa’s. Van de ouders die voorlezen, leest de moeder veel vaker voor dan de vader. Vandaar dat wij nu de rollen omdraaien en Arie Koomen leest voor.

In het kader van BoekStart en Vaders Voor Lezen komt de bekende (IJmuidense) pappa Arie Koomen de kleintjes van 0 tot 2 jaar voorlezen uit Klipperdeklop. Na het voorlezen zijn er leuke activiteiten voor de kleintjes en hun ouders, namelijk:
- Babycooking – Hoe maak je lekkere, gezonde hapjes voor je kind?
- Muziek op schoot – babyconcert
- Knutselen – de kleintjes maken hun eigen schilderij
- Op de foto met de BoekStartbeer

Auteurs: Arie Koomen

9

Lezen Centraal

Amsterdam 2014-04-09 Details >

Lezen Centraal, het jaarlijkse congres van Leescoalitiegenoot Stichting Lezen, heeft in 2014 als thema ´jongens en lezen’. Dit thema sluit aan bij de campagne Vaders Voor Lezen.

Uit recent onderzoek blijkt dat 62% van de jongeren lezen een leuke vrijetijdsbesteding vindt. Dat geldt meer voor meisjes dan voor jongens. Voor hen is gamen, sporten en tv-kijken een stuk populairder. Hoe komt het toch dat de leesattitude van jongens zoveel minder positief is dan bij meisjes? Heeft dat te maken met de ´aard van het beestje´ of speelt bijvoorbeeld mee dat juist moeders, leraressen en bibliothecaressen de grootste leesbevorderaars zijn en dat mannen en vaders het vaker af laten weten op leesgebied? En zijn er boeken en leesactiviteiten waarmee we de jongens kunnen bereiken?

Een keur aan deskundigen komt aan het woord en geeft inzicht in deze kwesties. Lezen Centraal is een leerzame en inspirerende dag voor leerkrachten van het primair en voortgezet onderwijs, voor medewerkers in de kinderopvang of andere geïnteresseerden. Meer informatie volgt binnenkort op www.lezencentraal.nl.

Maart 2014

24

Vaders Voor Lezen in de klas

Blaricum 2014-03-24 Details >

Op KBS Bernardus in Blaricum komen de vaders voor de klas voorlezen. Iedere ochtend om 8:30 komt er een vader die voorleest uit een leuk, spannend of humoristisch boek. In groep 1 en 2 worden prachtige prentenboeken voorgelezen, elke dag een nieuw verhaal: De Gruffalo van Julia Donaldson, Bang Mannetje van Mathilde Stein en nog een 20 andere boeken. In groep 3 en 4 worden geïllustreerde verhalen voorgelezen, onder meer Om 8 uur bij de ark van Hub & Mühle en Vlo en Stiekel van Pieter Koolwijk. In de bovenbouw luisteren de kinderen naar de verhalen van Dr. Proktor van Jo Nesbø. Groep 8 mag luisteren naar het hilarische verhaal van Hotel de Grote L van Sjoerd Kuyper. De vaders zijn erg enthousiast. De kinderen vinden het fantastisch.

Het project loopt van 10 tot en met 28 maart.

5

Vader Voorlees Battle

Kampen 2014-03-05 Details >

Tijdens de BoekStartkaravaan in de Bibliotheek Kampen besteden we extra aandacht aan vaders. Vaders en opa’s worden door boekhandel Bos uitgedaagd om zich van hun beste kant te laten zien, in de strijd om de titel ‘Beste voorleesvader (of -opa) van Kampen’. De vaders lezen voor uit hun favoriete prentenboek en de moeders en kinderen stemmen. Kampen maakt zich op voor een spannende strijd!
Uiteraard neemt Boekhandel Bos de leukste prenten- en voorleesboeken voor voorleespapa’s mee. De Bibliotheek zorgt voor tiplijsten.

Februari 2014

2

Poëzieweek

Heel Nederland 2014-02-02 Details >

De Poëzieweek 2014 is van donderdag 30 januari t/m woensdag 5 februari. De week begint op donderdag met Gedichtendag. Voorafgaand aan de Poëzieweek wordt op woensdagavond 29 januari de VSB Poezieprijs uitgereikt.

Tijdens de Poëzieweek krijgt u het Poëziegeschenk Buiten beeld van K. Schippers cadeau van de boekwinkel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie. Hij schreef gedichten bij het thema van de week: Verwondering. 

Vaders Voor Lezen roept alle vaders van Nederland op om elke dag tijdens de poëzieweek een gedicht voor te lezen. Op www.lindamagazine.nl kunnen zij inspiratie halen: hier leest tijdens de poëzieweek elke dag een Bekende Nederlandse man een gedicht voor. Wie er meedoen? Onder andere Barry Atsma, Arie Boomsma en Eric Corton.

Januari 2014

31

(groot)Vaders lezen voor wedstrijd

Barendrecht 2014-01-31 Details >

Op 31 januari 2014, houdt de Groen van Prinsterer de “(groot)vaders lezen voor wedstrijd” in het kader van de afsluiting van De Nationale Voorleesdagen 2014. Deze wedstrijd is een actie waarbij alle klassen voorgelezen worden door een (groot)vader. Deze leest voor uit zijn eigen lievelingskinderboek. Na het lezen kiezen de leerlingen van de klassen de best voorlezende (grootvader) die de titel (en medaille) krijgt: leeskampioen van De Groen.

Als afsluiting heeft de Ouderraad van de school nog een verrassing voor de kinderen. De kinderen hebben tijdens de Kinderboekenweek een top 3 voorleesboeken voor de klas mogen aangeven. Deze top 3 boeken zijn allemaal door de OR besteld en worden morgen aan de betreffende klassen overhandigd. Nog meer voorlees plezier in de klas!

Auteurs: Niet Van Toepassing

30

Tweedekamerleden lezen voor

Den Haag 2014-01-30 Details >

Op 30 januari krijgen een aantal Tweede Kamerleden een Voorleesworkshop van Kinderboekenambassadeur Jacques Vriens. De Voorleesworkshop vindt plaats in het kader van de 11e editie van De NationaleVoorleesdagen die woensdag 22 januari van start ging met Het Nationale Voorleesontbijt en de campagne Vaders Voor Lezen.

Onder anderen Roelof Bisschop (SGP), Otwin van Dijk (PvdA), John Kerstens (PvdA), Paul van Meenen (D66), Pieter Omtzigt (CDA), Michel Rog (CDA) en Arno Rutte (VVD) doen mee aan de Voorleesworkshop.

Jacques Vriens is de eerste Kinderboekenambassadeur van Nederland. Hij zal vertellen over het belang van voorlezen en geeft vervolgens praktische voorleestips aan de Kamerleden. Tijdens de workshop wordt er direct geoefend met de verworven kennis. Er zijn zes leerlingen (groep 7/8) van basisschool Grote Beer uit Den Haag aanwezig. Zij nemen ook deel aan de workshop.

29

AZ-spelers lezen basisscholieren voor

Den Haag 2014-01-29 Details >

Tijdens De Nationale Voorleesdagen komen op woensdag 29 januari diverse voetballers van AZ in actie. Zo leest Erik Heijblok in de centrale bibliotheek in Alkmaar basisscholieren van De Kring voor uit het boek Krrrr…okodil.

Naast Heijblok lezen ook Nemanja Gudelj, Willie Overtoom, Steven Berghuis, Donny Gorter, Jeffrey Gouweleeuw, Thomas Lam, Etiënne Reijnen, Hobie Verhulst, Joris van Overeem, Simon Poulsen, Jan Wuytens, Viktor Elm, Thom Haye, Fernando Lewis, Roy Beerens, Yves De Winter, Nick Viergever en Wesley Hoedt voor.

 

26

Voorleesbrunch, papa’s lezen voor!

Amersfoort 2014-01-26 Details >

Zondag 26 januari organiseren Kinderboekwinkel SpeelBoek en Coffee Corazon een voorleesbrunch voor kinderen. Tussen 10.30 en 12.30 uur kunnen zij aanschuiven wanneer zij willen. Ieder kwartier wordt er voorgelezen. Terwijl de kinderen voor een zacht prijsje van een gezonde en onbeperkte brunch genieten, kunnen de moeders het even rustig aan doen. Voor de vaders organiseren we een miniworkshop voorlezen, met handige tips die overigens ook voor moeders erg leuk zijn. Er wordt ook vooral door vaders voorgelezen, dat gebeurt nog veel te weinig en dat willen we hierbij stimuleren in het jaar van Vaders Voor Lezen.

Auteurs: Vaders!

22

Het Nationale Voorleesontbijt

Amersfoort 2014-01-22 Details >

Op 22 januari vindt voor de elfde keer Het Nationale Voorleesontbijt plaats, waarbij bekende en onbekende Nederlanders aan kinderen door het hele land voorlezen op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen. Ook zijn er veel politici die voorlezen. Dit jaar zijn er extra veel vaders die voorlezen.