Over voorlezen

Voorlezen, hoe doe je dat? En lees je anders voor aan baby’s dan aan peuters? Welke boeken kun je voorlezen aan oudere kinderen? Waarom is voorlezen goed voor kinderen?

Hier vind je allerlei informatie over voorlezen: onder andere voorleestips voor kinderen van jong tot oud. Daarnaast hebben we de belangrijkste onderzoeksresultaten rondom voorlezen en de rol van ouders in de leesopvoeding op een rijtje gezet.

Vaders over Voorlezen

Vaders over Voorlezen

Wat lezen vaders voor? Hoe doen ze dat en hebben ze vaste voorleesrituelen? De Leescoalitie interviewt om de week een bekende of minder bekende vader over zijn ervaringen met voorlezen.

meer»

… over Vaders Voor Lezen

… over Vaders Voor Lezen

Door het hele land houden allerlei mensen zich bezig met voorlezen. Soms vanuit een professionele achtergrond, soms vanuit liefhebberij. Velen van hen zetten zijn op de een of andere manier betrokken bij Vaders Voor Lezen. De Leescoalitie interviewt om de week één van hen en vraagt naar hun voorleeservaringen en -tips.  meer»

Voorleestips

Voorlezen is voor een kind heel belangrijk. Het is gezellig, maar ook van groot belang voor de ontwikkeling van het kind. Dat geldt voor jonge kinderen, maar zeker ook voor oudere kinderen en voor volwassenen is voorlezen waardevol. Hier vind je een aantal voorleestips voor diverse leeftijden.

meer»

Professionals

Voorlezen is niet zo moeilijk. Toch kunnen de meeste mensen wel wat tips gebruiken hoe je voorlezen echt leuk kunt maken. Op deze website vind je er al een heleboel. Daarnaast kan het – met name voor iedereen die werkzaam is in de kinderopvang of de bibliotheek – heel nuttig zijn om eens een voorleesworkshop te volgen, waarin je leert hoe je het beste aan diverse doelgroepen kunt voorlezen. meer»

Onderzoek

Naar de effecten van (voor)lezen is veel onderzoek gedaan. Hierdoor weten we niet alleen hoe populair voorlezen is, wie er vooral voorlezen en hoe lang ze dat doen. Het onderzoek heeft ook aangetoond dat een vaderlijk leesvoorbeeld meer invloed heeft en dat kinderen die worden voorgelezen een grotere woordenschat hebben. Voorlezen aan kleuters bevordert hun taal- en leesvaardigheid en kinderen van ouders die veel lezen, voorlezen en een kast met boeken in huis hebben, doen het beter op school. Op allerlei gebied rond voorlezen is onderzoek gedaan, ook bijvoorbeeld naar digitale voorleesboeken.

meer»