Jaar van het voorlezen
 

Ben jij geschikt als gladiator?

Woensdag 15 oktober bezocht Sterke Verhalen: Vaders Voor Lezen On Tour de Bibliotheek Hoogezand. Deze middag stond volledig in het teken van het thema ‘Bij de Romeinen’. Jan Paul Schutten vertelde vaders en kinderen over zijn boek Paarden, zwaarden en rare baarden

DSC_0074

Net als bij de andere programma’s in de Sterke Verhalen tournee, bedacht Bas Maliepaard samen met de aanwezige vaders en kinderen eerst vragen voor Jan Paul Schutten. Zo wilde een vader weten: “Wat is een Germaan”. Omdat niet alle kinderen wisten wat een Romein eigenlijk was, werd ook de vraag “Wat is een Romein” toegevoegd aan de vragen om aan Jan Paul Schutten te stellen. Ook wilden de kinderen weten: “Waarom vind je het leuk om te schrijven?”.

 

Nadat Jan Paul Schutten door de kinderen erbij was geroepen, werden de vragen beantwoord. Jan Paul Schutten vertelde dat een Romein iemand uit Rome is. En dat als je over de Romeinen spreekt, je het over de mensen uit het Rome van heel vroeger hebt (6 eeuwen voor en een paar eeuwen na de geboorte van Christus). “Het Rome van die tijd was alleen veel groter dan het Rome van nu, en strekte zich uit over een groot deel van Europa”. Ook vertelde Jan Paul dat hij schrijven vooral leuk vindt, omdat hij heel nieuwsgierig is en zo alles over een onderwerp te weten kan komen. En veel met zijn fantasie kan doen!

Bas Maliepaard en Ja Paul Schutten vertelden van alles over de tijd van de Romeinen en over gladiatoren. Zo bleek onder andere dat vrouwen graag naar de gladiatorengevechten gingen kijken en dat in een arena meer dan 90.000 mensen samen kwamen om naar de gevechten te kijken.

DSC_0108Toen alle vragen beantwoord waren, mochten de kinderen testen of zij zelf geschikt zouden zijn als gladiator. De Romeinse Romelia nam een fitnesstest en een medische test af. Jan Paul vocht met een (houten oefen-) zwaard tegen de kinderen die zich met een schild moesten verdedigen, en met behulp van Bas Maliepaard testen de kinderen of ze de gladiatorenhelm wel goed op hun hoofd konden houden.

Natuurlijk konden er boeken geleend, gekocht en gesigneerd worden, zodat alle kinderen thuis nog meer over Romeinen konden lezen.

Zaterdag 18, zondag 19 en woensdag 22 oktober vindt programma nog driemaal plaats in andere plekken in Nederland. Ook zijn er nog Sterke Verhalen programma’s met Bibi Dumon Tak en Rob Ruggenberg. Bekijk hier het tourschema.