Jaar van het voorlezen
 

Wie is er bang voor spinnen?

Zaterdag 11 oktober stond Vaders Voor Lezen On Tour in het kader van (Kriebel)beesten! Bas Maliepaard en Simon van der Geest waren samen met insectoloog Eugène Bruins in de Bibliotheek Rijnsburg (Katwijk) en in de Bibliotheek Schiedam om met vaders en kinderen over het boek Spinder te praten. 

Simon van der Geest leest voor in OB Katwijk

Simon van der Geest leest voor in OB Katwijk

Samen met de kinderen bedacht Bas Maliepaard een aantal vragen voor schrijver Simon van der Geest. Een van die vragen was hoe Simon het boek Spinder had bedacht. Daarop vertelde Simon dat Spinder eerst een voorstelling in het theater was en dat hij pas daarna het boek geschreven heeft. Ook nu is het verhaal weer in het theater te zien! Op youtube kun je een trailer bekijken van deze voorstelling. Een andere vraag was wat hij zo leuk vindt aan schrijven: “Ik was vroeger een beetje een dromer. Nu nog eigenlijk wel, en ik vind het heel leuk om een hele wereld te bedenken, waarin van alles kan gebeuren en dat zo op te schrijven, dat de fantasie van kinderen gaat werken.”

Natuurlijk las Simon ook een aantal stukjes voor uit Spinder, het boek waarmee hij vorig jaar een Gouden Griffel won. De hoofdpersoon, met de bijnaam Spinder, heeft een insectenkelder. In de kelder houdt hij hij krekels, vlinders en spinnen in glazen bakken. Zijn broertje wil van die kelder juist een muziekkelder maken: het is oorlog tussen de broertjes.

Eugène Bruins heeft de spin op de hand van dit dappere meisje gezet, en doet voor hoe de spin van de ene naar de andere hand te laten lopen.

Ook was Eugène Bruins van Zoological Services aanwezig: hij vertelde dat hij zichzelf wel herkende in Spinder. Toen hij studeerde, woonde hij in een studentenkamer vol met terraria (insectenbakken). Op een gegeven moment heeft hij zelfs zijn bed op bakstenen gezet, zodat er extra bakken onder gezet konden worden, om nog meer spinnen, krekels en vliegende herten te kunnen houden. Hij werkte lang voor het insectarium in Artis, en is nu een van de mensen achter de Sea Life centrums over de hele wereld. Voor Vaders Voor Lezen On Tour (Kriebel)beesten had hij twee echte vogelspinnen meegenomen. Nadat hij had laten zien hoe spinnen er echt uit zien (8 poten aan het lijfje, een dik kontje, 8 oogjes op het lijf) en helemaal niet zo eng zijn, mochten alle kinderen (en volwassenen) de spin vasthouden. Gelukkig vertelde hij erbij dat deze spin de labrador onder de vogelspinnen is en waarschijnlijk niet zou bijten…

Na afloop van het programma konden de kinderen Spinder van Simon van der Geest en andere boeken over insecten lenen bij de Bibliotheek, of kopen bij de aanwezige boekhandel. De komende weken trekt Vaders Voor Lezen On Tour verder door het land met Jan Paul Schutten en Rob Ruggenberg.