Jaar van het voorlezen
 

Vol Vaders Voor Lezen – najaar

De blaadjes beginnen te vallen: de herfst, hét voorleesseizoen bij uitstek, is begonnen. Vaders Voor Lezen is in volle gang en voor de komende maanden staat er een aantal grote evenementen op de agenda:

Anoniem elftalAftrap Voorleesservice voor bedrijven

Op vrijdag 12 september, tijdens de Week van de Alfabetisering, vindt bij BP Nederland de spetterende aftrap van de voorleesservice voor bedrijven plaats. Binnen bedrijven zijn veel vaders werkzaam, die door gebrek aan tijd of interesse minder vaak kunnen voorlezen. Door gebruik te maken van de voorleesservice ontvangt een bedrijf een jaar lang iedere maand (digitaal) voorleesmateriaal. Zo moedigt de campagne vaders (ook via de werkende moeders) aan om thuis vaker en meer voor te lezen. In aanwezigheid van Jeffrey Spalburg, lid van het Vaders Voor Lezen-elftal, wordt het elftal van deelnemende bedrijven bekendgemaakt. Onder andere BP, ABN AMRO en Achmea zullen deel uitmaken uit het bedrijvenelftal.

BoekStart Vader Voorleesrecord Thomas Berge VeendamBoekStart Vader Voorleesrecord

Drie vaders uit het Vaders Voor Lezen elftal, Leo Blokhuis, Thomas Berge en Bram van der Vlugt, gaan de strijd aan om zoveel mogelijk vaders aan het voorlezen te krijgen, samen met de bibliotheken van Deventer, Apeldoorn, Emmen, Veendam, Amsterdam en Purmerend. Deze zes bibliotheken nemen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk vaders met hun baby’s en peuters in de bibliotheek te ontvangen op 13, 20 en 21 september. De Leescoalitie wil hiermee aandacht vragen voor het belang van voorlezen door vaders aan heel jonge kinderen.De bibliotheek die de meeste aanwezige vaders verzamelt wint het BoekStart Vader Voorleesrecord.

Sterke Verhalen: Vaders Voor Lezen On Tour

Voor vaders met kinderen vanaf 9 jaar is dit najaar een speciale tournee ontwikkeld. In de Sterke Verhalen tournee staat steeds een stoer, informatief thema centraal. Vaders en hun kinderen duiken gedurende anderhalf uur in het thema, samen met een schrijver, een journalist en een expert. Bij het thema Dierenredders bijvoorbeeld, komt Bibi Dumon Tak vertellen over haar nieuwste boek Wij gingen achter hamsters aan.

Sterke Verhalen Vaders Voor Lezen On Tour.Dierenredders

Aanwezige vaders en kinderen gaan onder leiding van journalist Bas Maliepaard met haar in gesprek over dit boek en over haar ervaringen met de dierenambulance. Vervolgens krijgen zij een workshop dieren EHBO en nemen ze een kijkje in een echte dierenambulance.

De andere thema’s zijn: Krijgers, met Rob Ruggenberg; (kriebel)beesten met Simon van der Geest en Bij de Romeinen met Jan Paul Schutten. Met het programma Sterke Verhalen: Vaders Voor Lezen On Tour laten bibliotheken in samenwerking met de Leescoalitie zien dat bibliotheekbezoek ook voor mannen en vaders zeer de moeite waard is.

Sinterklaas Voorleestournee

Dieuwertje Blok

Foto: Jorgen Koopmanschap

In navolging van de Sinterklaas Voorleestournee in het Jaar van het Voorlezen (2013), zal Dieuwertje Blok ook dit jaar 12 bibliotheken bezoeken om Sinterklaasverhalen voor te lezen. In november en begin december reist Dieuwertje het hele land door om verhalen voor te lezen aan vaders en hun kinderen. Binnenkort leest u op deze website en op de website van de desbetreffende bibliotheek waar Dieuwertje dit jaar allemaal naar toe zal gaan.

NBD Biblion

De drie bibliotheektournees (BoekStart Vader VoorleesrecordSterke Verhalen tournee en de Sinterklaas Voorleestournee) worden mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion.