Vaders over Voorlezen: Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp is schrijver en vader van twee kinderen. Hij is onder meer bekend van de humoristische prentenboekreeks Agent en Boef, maar schreef ook bekroonde boeken voor oudere kinderen, zoals Tiffany Dop. In 2011 schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk. Tjibbe vindt voorlezen zó leuk, dat zijn vrouw thuis nooit de kans krijgt om het te doen. Hij is de zesde in een reeks vaders die wij interviewen over voorlezen.

1) Lees je wel eens voor en zo ja aan wie?

foto zoon Tjibbe

Mijn zoon Anne (14) houdt zoveel van lezen dat hij nu al een paar jaar niet meer voorgelezen wil worden. Zelf lezen gaat sneller, zegt hij. Hier zie je hem verdwenen in (en achter) een spannend boek, Torak en Wolf. Gelukkig mag ik mijn dochter Femke (12) nog wel voorlezen.

2) Wat lees je het liefste voor en heb je speciale voorleesrituelen?

Het verhaal moet spannend zijn! We lezen voor het slapen gaan. Wat ik fijn vind, is dat ik tegenwoordig ook voorgelezen wordt. Femke en ik lezen elkaar om de beurt een hoofdstuk voor.

3) Lees jij anders voor dan je vrouw en zo ja wat zijn volgens jou de verschillen?

Ai. Pijnlijk. Ik moet bekennen dat ik voorlezen altijd zo leuk heb gevonden dat ik mijn vrouw nooit de kans heb gegeven om het te doen. Wanneer het tijd werd om te gaan voorlezen, was ik allang begonnen.

4) Ben je zelf vroeger voorgelezen en door wie?

Tjibbe met katJa, ik ben zelf veel voorgelezen, door mijn moeder. Weet je wat gek is? Hele jaren uit mijn leven ben ik totaal vergeten, maar sommige scènes die mijn moeder mij voorlas herinner ik me nog perfect.

5) Waarom zouden alle vaders moeten voorlezen?

Uit eigenbelang! Het mooie van voorlezen als vader is dat het lijkt alsof je iets voor je kinderen doet, terwijl je het natuurlijk gewoon voor jezelf doet. Omdat je dan samen lol hebt. Omdat je samen avonturen beleeft. Omdat je ineens over dingen praat waar je het anders nooit over hebt. Omdat het je dichter bij elkaar brengt.

6) Heb je een tip voor vaders die willen voorlezen?

Denk – daar hebben we het gezond egoïsme weer – aan jezelf. Haal boeken in huis die jij ook leuk vindt. Het is ook jouw feestje.