Vaders over Voorlezen: Marcel van Driel

Marcel van Driel is vader van twee zonen en schrijver van meer dan veertig boeken. Hij is de eerste in een reeks vaders die door Vaders Voor Lezen gevraagd wordt naar hun ervaringen met voorlezen. Vaders Voor Lezen is benieuwd: wat leest een schrijver voor aan zijn eigen kinderen? En welke voorleestips heeft Marcel van Driel voor andere vaders?

1) Lees je wel eens voor en zo ja aan wie?

Marcel van Driel

Jazeker, aan onze zonen (van 5 en 9 jaar oud), maar zelden aan beiden tegelijk. Meestal wisselen mijn vrouw en ik het voorlezen af. De ene avond lees ik de één voor (en mijn vrouw de andere zoon) en vice versa. Ook word ik veel uitgenodigd op scholen om te vertellen over en voor te lezen uit de boeken die ik heb geschreven.

 

 

 

De reuzenkrokodil van Roald Dahl

2) Wat lees je het liefste voor en heb je speciale voorleesrituelen?

Niet ik, maar mijn kinderen bepalen wat er voorgelezen wordt. Bij mijn oudste zoon zijn dat vaak mijn eigen boeken of die van Jan Paul Schutten, mijn jongste zoon wil graag prentenboeken of De Reuzenkrokodil van Roald Dahl.

3) Lees jij anders voor dan je vrouw en zo ja wat zijn volgens jou de verschillen?

Waarschijnlijk wel, maar dat heeft er meer mee te maken dat ik schrijver ben en wekelijks ‘professioneel’ voorlees op scholen en in bibliotheken. Mijn vrouw kan gelukkig wel erg goed voorlezen.

4) Ben je zelf vroeger voorgelezen en door wie?

Ik las al heel vroeg heel goed en heel veel. Daarvoor ben ik vast voorgelezen, maar dat kan ik mij niet meer herinneren.

5) Waarom zouden alle vaders moeten voorlezen?

Van mij ‘moet’ helemaal niemand iets, maar als je voorleest krijg je daar wel wat voor terug. Mijn zonen en ik zijn dan even met z’n tweeën, zonder de ander erbij. We lachen samen om de grapjes en proberen te begrijpen wat er staat of wat er gaat gebeuren.

6) Heb je een tip voor vaders die willen voorlezen?

Niet alleen voor vaders, maar voor iedereen: let op je intonatie. Stemmetjes hoeven niet (maar mogen wel), maar zorg dat je in ieder geval niet monotoon voorleest. En neem de tijd: die krant of tv wacht wel :).

Marcel van Driel is auteur van meer dan veertig boeken. Eén van zijn bekendste prentenboeken is Billy de Kip dat hij samen met Jeroen Schipper en Jort van der Jagt maakte. Voor oudere kinderen schreef hij de spannende internetthrillers Superhelden.nl en Superhelden2.nl, waarvan deel drie bijna uitkomt. Voor volwassenen schreef hij het non-fictieboek ‘Waanzinnige Plannen – en hoe ze te realiseren’, gebaseerd op een serie lezingen die hij gaf in 2010 en 2011. In 2014 verschijnt Nachtmerrieman, een bovennatuurlijke thriller voor volwassenen bij uitgeverij Meulenhoff Boekerij.

Lees meer over Marcel van Driel en zijn boeken op www.marcelvandriel.nl en www.stoerboek.nl.