Vaders over Voorlezen: Koos Meinderts

Koos Meinderts is schrijver en vader van een zoon. Hij schreef al meer dan 50 kinderboeken, waarvan de meeste werden geïllustreerd door zijn vrouw Annette Fienieg. Koos Meinderts is de twaalfde vader in een reeks vaders die we interviewen over voorlezen.

 Schermafbeelding 2014-06-06 om 11.33.221. Lees je wel eens voor en zo ja aan wie?

Ik lees gemiddeld zo’n veertig keer per jaar voor op scholen en bibliotheken. Dat is voor mijn beroep. Thuis heb ik altijd voorgelezen aan onze zoon Thijs. Ook toen hij zelf kon lezen. Toen hij nog heel klein was wilde hij altijd hetzelfde prentenboek voorgelezen hebben, een boek op rijm over Boenaboe de Koe en haar kalfje. Later werden dat dikkere boeken. Paul Biegel en Tonke Dragt waren bij hem favoriet. Onze zoon woont nu op zichzelf en misschien omdat ik het voorlezen mis, lees ik Annette [Koos Meinderts’ vrouw Annette Fienieg. red] graag voor.

 

2. Wat lees je het liefste voor en heb je speciale voorleesrituelen?

Voor mijn werk lees ik het liefste boeken voor die kinderen uit zichzelf niet zo gauw zullen kiezen, Lucas in de sneeuw bijvoorbeeld. De club van lelijke kinderen hoef ik niet voor te lezen, dat boek lezen ze zelf wel.
Ik begin mijn klassenbezoeken overigens altijd met een gedicht. Meestal met Mooie woorden, soms met een gedicht dat aansluit bij de actualiteit.

Schermafbeelding 2014-06-06 om 11.37.20Annette lees ik uitsluitend gedichten voor en dan meestal in de vakantie, aan het ontbijt, bij voorkeur buiten met uitzicht op een Italiaans landschap. Het eerste wat de tas ingaat als we op vakantie gaan is een dichtbundel.
Onze zoon lazen we ‘s avond voor, ik op de rand, hij diep weggedoken onder het dekbed met zijn favoriet knuffels om zich heen. Het voorlezen was ook een mooi moment om de dag af te sluiten, met een verhaal dat soms aanleiding gaf de dag door te nemen.

3. Lees jij anders voor dan je vrouw en wat zijn volgens jou de verschillen?

Vast wel, als je voorleest doe je dat op je eigen hoogst persoonlijke manier. Door mijn werk ben ik meer getraind in het voorlezen. Annette als illustrator is van de beelden, daar let zij veel meer op dan ik.

 

4. Ben je zelf vroeger voorgelezen en door wie?

Ik kan me niet herinneren dat ik vroeger ben voorgelezen. Ik heb mijn jongste broertjes met wie ik de slaapkamer deelde zelf wel voorgelezen. Zielige boeken om ze aan het huilen te krijgen (en ze daarna natuurlijk te troosten).

5. Waarom zouden alle vader moeten voorlezen?

Vooral omdat het ongelooflijk leuk is. Verder weet ik niet of alle vaders zouden moeten voorlezen. Je moet het alleen doen als je er zelf ook plezier in hebt, anders is er geen zak aan, voor de vader niet en voor de kinderen niet.

Een (voor)lezende vader geeft wel een belangrijk signaal af, dat lezen belangrijk is, en niet enkel een activiteit voor meisjes en moeders en juffen.

6. Heb je een tip?

Voor vaders met het vooroordeel dat lezen voor moeders is: probeer het eens, het is leuker dan je denkt.

Voor alle vaders, maar het geldt voor iedereen die voorleest, kies een boek uit dat je zelf ook leuk vindt, lees het eerst zelf, dan weet je hoe je moet voorlezen, kies niet altijd de makkelijkste weg, grijp niet (altijd) naar boeken die kinderen uit zichzelf toch al lezen.
Lees eens een gedicht!

 

Meer informatie over Koos Meinderts.