Vaders over Voorlezen: Joost de Boer

Joost de Boer is vader van twee kinderen. In maart las hij voor in de klas van zijn zoon, in het kader van  een groots vaders voorleesproject dat plaatsvond op de KBS Bernardus. Joost de Boer is de vijfde vader in een reeks vaders die wij interviewen over voorlezen.

1) Lees je wel eens voor en zo ja aan wie?Vader Joost

Ik ben Joost de Boer en vader van Mees (2002) en Felix (2003). Toen ze kleiner waren, lazen we de jongens vrijwel elke avond voor het slapengaan voor. Nu ze groter zijn, en in groep 7 en 8 zitten komt daar helaas minder van – vooral omdat ze nu liever zelf lezen. Tenminste, als ze lezen…

2) Wat lees je het liefste voor en heb je speciale voorleesrituelen?

Toen ze echt klein waren, genoten ze van de klassieke Dick Bruna boekjes. Iedereen kent ze: de boekjes over de koning, de eskimo enz. Die hebben we zo vaak gelezen dat ik ze op een gegeven moment uit m’n hoofd kende. Later lazen we hele boeken voor, zoals De Kleine Kapitein van Paul Biegel, elke avond een hoofdstuk. Echte rituelen waren er niet, behalve dat de jongens het het mooist vonden om in het grote bed van papa en mama te liggen tijdens het lezen.

3) Lees jij anders voor dan je vrouw/partner en zo ja wat zijn volgens jou de verschillen?

Aleid doet meer echte stemmetjes, bij verschillende personages. Daar ben ik niet zo goed in. Wat ik zelf wel eens grappig vind om te doen, is af en toe een eigen (onzinnige) zin tussen het verhaal  te plakken, om te kijken of ze opletten. En dat doen ze, want ze komen er altijd meteen achter.

4) Ben je zelf vroeger voorgelezen en door wie?

Schermafbeelding 2014-04-04 om 11.03.52Mijn moeder las ons altijd heel veel voor. Ze liet geen gelegenheid voorbij gaan. Zij heeft altijd veel gehouden van lezen en voorlezen, en ik denk dat ze daarmee mij en mijn broer en zus echt de liefde voor boeken heeft meegegeven. Zij las ook ons ook Bruna en De Kleine Kapitein voor – maar ook vele andere boeken. Met haar kleinkinderen kon ze haar hart weer ophalen.

Ook op de lagere school werd veel gelezen – ik heb een aantal van mijn lagere schooljaren op de Vrije School gezeten – daar werd veel aandacht aan lezen en voorlezen besteed, vooral in de onderbouw.

5) Waarom zouden alle vaders moeten voorlezen?

Gewoon omdat het leuk is en een goed moment om even echt samen te zijn met je kinderen, zonder afleiding. De kinderen hebben het zo druk overdag en er zijn zoveel afleidingen in de vorm van t.v., computers, iPad etcetera dat het soms lastig is de rust te vinden voor wat “quality time”. Vaders en moeders hebben het overdag ook vaak veel te druk voor veel rust en aandacht voor de kinderen. Tijdens het voorlezen is het rustig, zijn er geen afleidingen en er is volledige aandacht voor het verhaal en voor elkaar.

6) Heb je een tip voor vaders die willen voorlezen?

Niks wereldschokkends, behalve: gewoon doen, zo lang ze het nog willen! Want er komt een tijd dat ze alleen nog maar zelf willen lezen of een ander avondprogramma hebben. Zoek een goed boek uit, sleur ze bij de TV weg en begin. Voor je ‘t weet hangen ze aan je lippen en weten ze van geen ophouden.