Vaders over Lezen: Eppo van Nispen

Eppo van Nispen is naast directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vader van vijf kinderen, waarvan de jongste 11 jaar oud is. Hij is de tweede in de reeks vaders die door Vaders Voor Lezen gevraagd wordt naar hun ervaringen met voorlezen. Wat leest hij – als lid van de Leescoalitie mede-aanjager van Vaders Voor Lezen – voor aan zijn eigen kinderen? En welke voorleestips heeft Eppo voor andere vaders?

Eppo21) Lees je wel eens voor en zo ja aan wie?

Zelf vind ik voorlezen heerlijk. Voornamelijk aan mijn jongste. Samen hebben we afgesproken dat we dit doen totdat we bejaard zijn. Verder aan mijn nichtjes en neefjes. En aan wie het maar wil.


2) Wat lees je het liefste voor en heb je speciale voorleesrituelen?

Het liefst spannende kinderboeken met wilde avonturen, afgewisseld met humor. Ik lees altijd voor rond bedtijd en heb een vaste stoel naast het bed, maar ik kruip er ook vaak naast. Ik temper altijd het licht. Soms val ik samen met de jongste in een diepe tevreden droomslaap waarin we de draken uit het boek bestrijden.


3) Lees jij anders voor dan je vrouw en zo ja, wat zijn volgens jou de verschillen?

Ik gebruik meer stemmetjes, en ik snurk na voldane voorleesarbeid.


4) Ben je zelf vroeger voorgelezen en door wie?

Jazeker, ik herinner me dat als heerlijke momenten. Ik werd vooral voorgelezen door mijn grootmoeders en mijn moeder. En soms, heel soms, door mijn vader.


5) Waarom zouden alle vaders moeten voorlezen?

Omdat het een prachtig moment tussen jou en je kind is, waarin je je samen even kunt terugtrekken in een wereld van fantasie.


6) Heb je een tip voor vaders die willen voorlezen?

Neem er de tijd voor, wat je er voor terugkrijgt is die tijd dubbel en dwars waard.