Vaders over Voorlezen: Jeroen de Jong

Jeroen de Jong is vader van 3 kinderen en oprichter van De Praktijkvader. Zijn missie: vaders laten ervaren hoe ze de vader kunnen worden die ze echt willen zijn. Jeroen organiseert trainingen op mooie locaties en online cursussen – alleen voor vaders. voorlezen jeroendejongHij schreef het e-book Hoe word je de vader die je wilt zijn? Van overleven naar sprankelen in 5 praktische stappen. Dit boek over vaderschap is geïnspireerd op Daantje de Wereldkampioen van Roald Dahl. Ook heeft hij blogs geschreven over voorlezen en waarom er zo weinig inspirerende vaders voorkomen in (kinder)boeken, die je kunt lezen op www.praktijkvader.nl. Wij vroegen hem naar zijn eigen voorleeservaringen.

1) Lees je wel eens voor en zo ja aan wie?

Ik ben een meer-dan-enthousiaste voorlezer. Ik lees mijn kinderen van 11, 9 en 6 jaar bijna dagelijks voor vanaf dat ze naar een boekje wilden luisteren. Vooral bij het naar bed gaan, maar ook regelmatig overdag. Dat vind ik sowieso heerlijk aan voorlezen: je zit dicht tegen elkaar aan en de ander kan helemaal ontspannen. En mijn kinderen genieten elke avond, zelfs de oudste is teleurgesteld als een enkele keer het voorlezen niet door kan gaan. Maar ook mijn vrouw lees ik af en toe voor, heerlijk samen in bed.

2) Wat lees je het liefste voor en heb je speciale voorleesrituelen?

Het liefste lees ik boeken voor die ik zelf ook leuk vind, natuurlijk. Pluk van de Petteflet, De Kleine Kapitein, Ronja de Roversdochter en alles van Roald Dahl. Met mijn oudste zoon zijn we nu bezig met de Harry Potter boeken en mijn middelste zoon lees ik voor uit De Hobbit. Heerlijk is dat. De meest fantastische voorleeservaring was toen ik aan mijn oudste de hele In de ban van de ring heb voorgelezen. Hij was bijna tien en vroeg of ik er aan wilde beginnen. Ik had geen idee of hij het echt leuk zou vinden, maar voordat ik het wist zaten we er helemaal in. Het duurde meer dan een half jaar voordat we het uit hadden.

3) Lees jij anders voor dan je vrouw en zo ja wat zijn volgens jou de verschillen?

Ik lees niet anders voor dan mijn vrouw, maar misschien ben ik meer dan zij geneigd mezelf te verliezen in een boek. En dan toch nog een stuk langer door te lezen. Onze boekensmaak komt ook redelijk overeen. Behalve Tolkien, daar vindt ze echt niets aan.

4) Ben je zelf vroeger voorgelezen en door wie?

Ik kan me vooral herinneren dat mijn oma me voorlas. Als ik bij haar logeerde, las ze me voor als ik naar bed ging. Uit boeken die zij mooi vond. Zoals de Scheepsjongens van Bontekoe, Alleen op de Wereld en Kruimeltje. Heerlijk was dat.

5) Waarom zouden alle vaders moeten voorlezen?

Vaders moeten vooral met hun kinderen doen waar ze zelf blij van worden. Dat kan voorlezen zijn, muziek maken, timmeren, wat dan ook. Maar ik vind het wel mooi dat je als vader je kunt laten verrassen door boeken waar je kinderen mee komen en dat je tegelijkertijd je kinderen kunt verrassen door zelf een boek uit te kiezen.

6) Heb je een tip voor vaders die willen voorlezen?

Lees boeken die je zelf ook leuk vindt. Alleen dan is het leuk voor jou. Ik lees zelf geen Geronimo Stilton voor, ook al hebben de kinderen daar wel om gevraagd. Maar daar word ik chagrijnig van en dan is het voor niemand leuk. Doe moeite om die leuke boeken te vinden. Daarmee geef je jezelf en je kinderen een groot cadeau.