Norma Meeuwissen over Vaders Voor Lezen

Norma Meeuwissen is oprichter van Schoolbieb Op Orde. Al meer dan 15 jaar helpt zij kinderen op de basisschool leuke boeken te vinden en te lezen. Op diverse scholen in de regio Arnhem geeft zij begeleiding bij leesbevordering, om de leerkrachten te ontlasten en tegelijkertijd het leesonderwijs een impuls te geven. Norma is de vierde in een reeks professionals die door Vaders Voor Lezen gevraagd wordt naar ervaringen met voorlezen en de campagne Vaders Voor Lezen.

1) Wie ben je en wat doe je?

NormaMeeuwisse

Norma Meeuwissen leest Daniël en Koen voor

Ik ben Norma Meeuwissen en werk als zelfstandig all-round leesbevorderaar op basisscholen. Tegenwoordig heet dat leesconsulent, maar die term wordt vooral gebruikt voor een bibliothecaris die op school komt. Ik vind zelf de term leeskracht leuker.

2) Welke rol speelt voorlezen in jouw werk of leven?

Ik zweer bij voorlezen. Voorlezen heeft alleen maar voordelen: voor de taalontwikkeling, voor de kinderen die voorgelezen worden, voor de samenhang en rust in de groep, voor de voorlezer, noem het maar op.

3) Waartoe heeft Vaders Voor Lezen jou geïnspireerd?

Het Jaar van het Voorlezen vond ik al geweldig. Maar veel te kort. Ik ben daarom blij dat Vaders Voor Lezen het stokje overneemt. En de doelgroep spreekt mij ook aan. Bij de mannen is nog een wereld te winnen.

4) Waarom zouden alle vaders moeten voorlezen?

Los van alle goede redenen die door onderzoek worden ondersteund, gaat het er bij lezen vooral om dat je met plezier leest. Dan blijf je ook lezen. Veel vaders en jongens (aankomende vaders) hebben ooit met plezier gelezen, maar zijn afgehaakt. Voorlezen kan hen weer leesplezier teruggeven, want er is niets leukers dan te zien dat jouw kind er van geniet en hetzelfde verhaaltje nóg eens wil horen. Voorlezen moet je ook met aandacht doen, er is geen ruimte voor afleiding. Dat schept een intieme sfeer met je kind, waarin je beide meegesleept kan worden door het verhaal.

5) Heb je een tip voor vaders die willen voorlezen?

Vader Alfons leest Nick en Elize voor.

Blijf voorlezen, ook als de kinderen zelf zijn gaan lezen. Het fijne van voorlezen is, dat je je kind in aanraking kan brengen met een boek dat de moeite waard is, maar dat ze zelf om de een of andere reden (nog) niet pakken of vinden. Zo vergroot je hun leeservaring. En daar hebben ze bij hun verdere leesontwikkeling op de basisschool weer veel aan.

Er zijn veel goede boeken geschreven voor kinderen die voor de voorlezende vader ook erg leuk zijn om te lezen. Hoe ouder de kinderen, hoe spannender het inhoudelijk wordt. Het allerbeste zou zijn dat vaders het voorlezen volhouden totdat hun kind de overstap maakt naar boeken voor volwassenen (ca. 15,16 jaar). Maar niet ieder kind laat dat toe.