Lea Kessels over Vaders Voor Lezen

Lea Kessels heeft sinds 1997 een Leesbevordering Adviesbureau en geeft in het hele land Kinderboekenavonden en workshops. Zij is de eerste in een reeks professionals die door Vaders Voor Lezen gevraagd wordt naar ervaringen met voorlezen en de campagne Vaders Voor Lezen.

Lea Kessels

1. Wie ben je en wat doe je?

Ik noem mijzelf leesbevorderaar. Ik probeer mensen te inspireren om veel voor te lezen aan de (jonge) kinderen in hun omgeving. Dat kunnen ouders zijn, grootouders, pedagogisch medewerkers of leerkrachten of ieder ander die daarvoor openstaat. Dat doe ik tijdens workshops, presentaties of cursussen, waarin ik het heb over het belang van voorlezen voor de ontwikkeling van kinderen. Ik laat vooral heel veel boeken zien, het mooie materiaal, waarmee je vrijwel iedereen enthousiast krijgt.

2. Welke rol speelt voorlezen in jouw werk of leven?

Voorlezen en werken met prentenboeken is in mijn werk de basis. Maar daarnaast lees ik wekelijks voor aan kleuters van een basisschool in mijn buurt. Ik ben betrokken bij een verteltasproject in mijn woonplaats. Ook ben ik gezegend met twee kleindochters die het heerlijk vinden om te worden voorgelezen. Ik zie dan ook van heel dichtbij wat voorlezen doet.

3. Waartoe heeft Vaders Voor Lezen jou geïnspireerd? En waar hoop je dat Vaders Voor Lezen toe inspireert?

Ik werk intussen bijna 20 jaar als leesbevorderaar. Mijn publiek bestaat voor 90% uit vrouwen, betrokken vrouwen, dat zeker! Ik ben het volledig eens met de argumenten dat vaders (of andere mannen) een belangrijk rolmodel zijn voor kinderen in het algemeen en jongens in het bijzonder. Niet in de laatste plaats door de manier waarop ze voorlezen en ze de boeken kiezen. Dus meer Vaders Voor Lezen!!

Het valt me altijd op dat vaders prentenboeken met andere thema’s kiezen, die een wat minder lieflijk karakter hebben. Ze laten de beertjes links liggen, en kiezen voor boeken met thema’s die tegen het enge aan zitten. Moeders schuwen deze wat vaker en schrikken daar soms zelfs van. Vaders niet. Denk bijvoorbeeld aan de prentenboeken over Agent & Boef en Pip en Posy en het enge monster. Ook informatieve boeken over auto’s en vervoer doen het goed. Dit klinkt misschien generaliserend, maar in de praktijk zien we dat wel gebeuren.

4. Waarom zouden alle vaders moeten voorlezen?

Vaders doen zichzelf en hun kinderen tekort als ze niet voorlezen. Het zijn kwaliteitsminuten, waarin de band tussen vader en kind hechter wordt, ze meer van elkaar te weten komen en genieten van elkaars ongedeelde aandacht.

5. Heb je een tip voor vaders die willen voorlezen?

De beste tip vond ik op een Engelstalige website over vaderschap: “If you’re at home even five minutes before your children go to bed then put your dinner aside, turn off the news, leave the cork in the wine bottle and go and read to your children. You’re missing one of the best parts of parenthood if you don’t let yourself do it.”
”Al kom je maar vijf minuten voor de bedtijd van je kinderen thuis, schuif je avondeten aan de kant, zet het nieuws uit, laat de kurk op de wijnfles en ga je kinderen voorlezen. Je mist een van de beste stukjes van het ouderschap als je jezelf dat niet gunt.

Lees meer over het werk van Lea Kessels en over de workshops die zij samen met Elly van der Linden geeft op kinderboekenweb.nl. Bekijk hier een flyer van de workshop Meer Mannen Lezen Voor.