Carolien Bokdam over Vaders Voor Lezen

Carolien Bokdam werkt als leesconsulent in de Centrale Bibliotheek Utrecht. Zij leest voor aan groepen kinderen, begeleidt projecten en bedenkt allerlei activiteiten rond boeken, lezen en voorlezen. Carolien is de vijfde in een reeks professionals die door Vaders Voor Lezen gevraagd wordt naar ervaringen met voorlezen en de campagne Vaders Voor Lezen.

1) Wie ben je en wat doe je?

Carolien Bokdam3Ik ben Carolien Bokdam en werk voor de bibliotheek Utrecht. De afgelopen jaren heb ik veel boekpromotieactiviteiten voor kinderen en hun ouders ontwikkeld. Momenteel ontvang ik groepen kinderen van de basisschool en voorschool en hun ouders rond een bepaald boel. Ook organiseer ik activiteiten voor de jeugd. Deze vinden eenmaal per maand plaats. En natuurlijk tip ik op de jeugdafdeling vaders, moeders en kinderen over leuke boeken en over voorlezen!

2) Welke rol speelt voorlezen in jouw leven en in jouw werk?

Ik heb mijn zonen, die nu 20 en 17 jaar oud zijn, voorgelezen tot ze 11 jaar oud waren. We bewaren goede herinneringen aan deze tijd. Tijdens mijn werk leg ik ook dikwijls de nadruk op het belang van voorlezen. Soms word ik voorgelezen door een vriend of vriendin en vice versa: heerlijk!!

3) Waartoe heeft Vaders VoorLezen jou geïnspireerd?

Samen met mijn collega Githa, ga ik in de Centrale bibliotheek Utrecht in het najaar een activiteit organiseren die volledig in het teken staat van Vaders Voor Lezen. Wat we precies gaan doen is momenteel nog in ontwikkeling.

4) Waarom zouden alle vaders moeten voorlezen?

Het is een rustmoment, en een moment waarin je mooie aandacht aan je kind kunt geven. Daarnaast is het natuurlijk goed voor de taalontwikkeling van je kinderen. Verder is voorlezen een intiem en knus ogenblik, waarop je echt samen bent.

5) Heb je een tip voor vaders die willen voorlezen?

Zoek vooral boeken die aansluiten bij de belangstelling van je kind. Welke boeken een schot in de roos zijn voor vaders om voor te lezen? Bijvoorbeeld voor de kleintjes alle prentenboeken over Agent en Boef van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Voor kinderen van 4 tot en met 9 jaar Alle verhalen van Kikker en pad van Arnold Lobel. En voor de wat oudere kinderen (9-12 jaar) zijn de boeken Hart van inkt van Cornelia Funke en natuurlijk van Tonke Dragt Geheimen van het wilde woud.