Jaar van het voorlezen
 

Het is Vaderweek

Het is Vaderweek! Tijdens de Vaderweek staat voorlezen – vooral door (groot)vaders – centraal. Vaders lezen minder voor dan moeders, terwijl hun leesvoorbeeld groot effect heeft op het leesgedrag kinderen. Daarom zijn er in de Vaderweek speciale voorleesacties voor vaders.


Schoenboekje VaderweekSchoenboekje Nooit meer bang voor Sint en Piet

Tijdens de Vaderweek van 17 t/m 23 november krijgen vaders die voor €15,- aan boeken kopen het Schoenboekje Nooit meer bang voor Sint en Piet cadeau: een prachtig voorleesverhaal van kinderboekenambassadeur Jacques Vriens waarvan niet alleen vaders maar óók hun kinderen heel blij worden!
De boekhandel geeft in de Vaderweek geheel in de sinterklaassfeer een cadeautje weg: het Schoenboekje. Dit cadeautje bevat een prachtig voorleesverhaal van Jacques Vriens waarmee niet alleen vaders maar óók hun kinderen worden verblijd.
Tommie en Lotje verheugen zich op de komst van Sinterklaas. Maar volgens pestkop Richard gaan kinderen voor straf naar Spanje en eet Sinterklaas het liefst gebakken kleuter. De kleine Tommie wordt er bang van. Midden in de nacht wordt hij huilend wakker. En dan is het zo ver: de volgende ochtend komt Sint met wel tien Pieten op school aan…

 

Voorleescursus van de BibliotheekOnline voorleescursus voor bibliotheekleden

Daarnaast kunnen vaders, die lid zijnv an de bibliotheek, vanaf 17 november een speciale online Voorleescursus krijgen via bibliotheek.nl. Hierin krijgen vaders tips om van voorlezen een geweldige ervaring te maken. Alle huidige én toekomstige bibliotheekleden die een account hebben gemaakt bij de Bibliotheek/HEMA academie, krijgen in hun pakket deze nieuwe Voorleescursus cadeau.  Voorlezende vaders stimuleren het leesgedrag van kinderen enorm. De cursus helpt bij het kiezen van de juiste boeken en legt bijvoorbeeld uit hoe vaak en hoe lang je het beste kunt voorlezen.

 

Leo Blokhuis, Ruben Nicolai en Eric Corton roepen vaders op tot voorlezen tijdens ’t Heerlijk Voorleesavondje

VoorleesavondjeWoensdag 19 november: het is Vaderweek, Sinterklaas is in het land en het is de Internationale Dag van de Man. Deze dag roept het Vaders Voor Lezen-elftal (groot)vaders massaal op om woensdagavond 19 november mee te doen aan ’t Heerlijk Voorleesavondje. Tijdens ’t Heerlijk Voorleesavondje lezen vaders hun kind minimaal 15 minuten voor. Het Vaders Voor Lezen-elftal bestaat uit Bram van der Vlugt, Job Cohen, Ronald Giphart, Leo Blokhuis, Beau Van Erven Dorens, Jeffrey Spalburg, Dennis van der Geest, Thomas Berge, Eric Corton, Ruben Nicolai en Bastiaan Ragas.

De Vaderweek is onderdeel van de campagne Vaders Voor Lezen, waarmee de Leescoalitie (groot)vaders wil stimuleren meer (voor) te lezen. Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Een voorlezende (groot)vader heeft veel effect op het leesgedrag van kinderen.