Jaar van het voorlezen
 

Waarom klimt een kat niet zelf uit de boom?

Op zondag 5 oktober vond in de Bibliotheek Oosterhout het eerste programma van “Sterke Verhalen: Vaders Voor Lezen On Tour ” plaats. Bas Maliepaard vertelde over schrijfster Bibi Dumon Tak en over haar werk: zij schrijft met name over dieren. Daarna ging Bas Maliepaard met de aanwezige vaders en kinderen in gesprek en bedacht samen met de kinderen goede interviewvragen.

Natuurlijk was Bibi Dumon Tak ook zelf aanwezig. Ze vertelde dat haar vader haar pas vanaf haar twaalfde jaar veel heeft voorgelezen, en dat ze daar goede herinneringen aan heeft. Ze las een spannend verhaal voor over één van haar ervaringen als medewerker op de Amsterdamse Dierenambulance: het hondje van een oud dametje had een verkeersongeluk gehad en moest aan de beademing worden gelegd.

Ook beantwoordde BibiDumon Tak de vragen van de kinderen. Zo vertelde Bibi waarom zij zo graag over dieren schrijft: “Ik wilde dierenarts worden, maar kon helaas niet zo goed rekenen. Ik weet wel heel veel over dieren, maar dat is kennis uit boeken. Ik weet bijvoorbeeld alles over de gierzwaluw, maar ik kan niet berekenen hoeveel medicijnen je bijvoorbeeld nodig hebt om een egeltje onder narcose te brengen.”

Bibi vertelde tijdens de middag allerlei dierenweetjes, die de vaders en kinderen interessant vonden. Bijvoorbeeld waarom de brandweer soms moet komen helpen, om een kat uit de boom te halen: “een poes die zelf de boom is ingeklommen, weet zelf hoe er weer uit te komen. Een poes die in paniek de boom is ingeklommen, bijvoorbeeld omdat een hond hem achterna zat, weet niet hoe die uit de boom moet klimmen. Een poes moet namelijk achteruit uit een boom klimmen, alleen dan heeft een poes houvast met zijn nageltjes.”

Na het gesprek mochten iedereen een kijkje nemen in de dierenambulance. Ook traden Bibi’s eigen honden op als proefkonijn: de ene kreeg een verband om zijn oor en van de ander werd de chip uitgelezen.

De komende weken zijn er nog elf programma’s in het kader van Vaders Voor Lezen On Tour, over de thema’s (Kriebel)beesten, Bij de Romeinen en Krijgers. Lees er hier meer over.