Jaar van het voorlezen
 

Bibliotheek Deventer recordhouder BoekStart Vaders Voorleesrecord

Op 13 september vonden in de Bibliotheek Deventer en in CODA Apeldoorn de eerste twee BoekStart Vader Voorleesrecords plaats. In Deventer kwamen de meeste vaders met hun kinderen naar de bibliotheek om samen met Leo Blokhuis – lid van het Vaders Voor Lezen-elftal – het peuterboekje Piep is wakker van Fleur van der Weel voor te lezen.

Wethouder Jan Jaap Kolkman vlak voordat hij Piep is Wakker overhandigd aan Leo Blokhuis, in Bibliotheek Deventer.

Wethouder Jan Jaap Kolkman, vlak voordat hij Piep is Wakker overhandigt aan Leo Blokhuis, in Bibliotheek Deventer.

Ruim 150 (groot)ouders en kinderen waren in de bibliotheek Deventer aanwezig. Schrijfster Anke Kranendonk presenteerde het programma, waarbij zij middels een mini workshop alle vaders en kinderen in de stemming bracht voor het record. Na het startsein van wethouder Jan Jaap Kolkman, lazen alle vaders onder leiding van Leo Blokhuis tegelijkertijd aan hun kinderen voor. De heer Kolkman maakte bekend dat 50 vaders hun handtekening onder het convenant hebben gezet, en hiermee beloven vaker en meer te zullen voorlezen.

In de middag vond een soortgelijk programma plaats in CODA in Apeldoorn. Ook hier was het gezellig druk: er waren op deze zonnige nazomerdag meer dan 120 (groot)ouders naar de bibliotheek gekomen voor het record. Hier gaf wethouder Paul Blokhuis het startsein voor de recordpoging. Nadat zijn broer Leo Blokhuis ook hier het boekje Piep is wakker van Fleur van der Weel had voorgelezen, maakte hij bekend dat in Apeldoorn iets minder vaders bij elkaar waren gekomen: 36 vaders tekenden hier het convenant.

BoekStart Vader Voorleesrecord in Apeldoorn.

BoekStart Vader Voorleesrecord in Apeldoorn met Leo Blokhuis.

Alle vaders, zowel in Deventer als in Apeldoorn, konden na afloop van het record hun kinderen tot en met vier jaar inschrijven voor BoekStart.

Op 20 september zullen de bibliotheken in Veendam en Emmen de strijd aan gaan en proberen dit record te verbeteren. Daar leest lid van het Vaders Voor Lezen -elftal Thomas Berge voor. Op zondag 21 september gaat zijn medespeler uit het elftal Bram van der Vlugt proberen de meeste vaders naar de bibliotheek te krijgen in Purmerend.

De bibliotheek waar de meeste vaders hun handtekening onder het convenant zetten, wint het BoekStart Vader Voorleesrecord.