Jaar van het voorlezen
 

Elftal bekende vaders gaat voor lezen

Onder anderen Ruben Nicolai, Eric Corton, Beau van Erven Dorens, Job Cohen en Dennis van der Geest zijn geselecteerd voor het Vaders Voor Lezen elftal. Op woensdag 9 april maakt Erik van Muiswinkel in de Amsterdam ArenA de volledige selectie bekend.

DSC_0062Het elftal is boegbeeld van de campagne Vaders Voor Lezen, waarmee de Leescoalitie mannen wil enthousiasmeren om meer te lezen en voor te lezen aan hun (klein)kinderen. De bekendmaking van het elftal vindt plaats tijdens het congres Lezen Centraal.

Vaders scoren met voorlezen

Voorlezen heeft een grote en positieve invloed op de taal- en leesontwikkeling van kinderen. Kinderen die opgroeien in een taalrijke omgeving hebben betere maatschappelijke kansen. Helaas verlaten nog steeds te veel kinderen in Nederland het basisonderwijs met een leesachterstand. Een belangrijke oorzaak hiervoor is het achterblijven van de actieve rol van ouders. Met name vaders lezen hun kinderen weinig voor, terwijl juist een vaderlijk leesvoorbeeld een groot effect heeft op het leesgedrag van kinderen, en met name op dat van jongens. Het Vaders Voor Lezen-elftal gaat zich in de komende jaren inzetten om het belang van (voor)lezen bij mannen onder de aandacht te brengen.

Congres Lezen Centraal

Jongens blijven achter bij meisjes op het gebied van lezen. Deze thematiek is onderwerp vanLezen Centraal, het jaarlijkse symposium van Stichting Lezen, met als titel Jongens scoren met lezen! Het thema sluit aan bij de campagne Vaders Voor Lezen. De verschillen die op jonge leeftijd ontstaan, werken immers op latere leeftijd door, bijvoorbeeld in de beperkte betrokkenheid van vaders bij voorlezen.

Vaders Voor Lezen

De campagne Vaders Voor Lezen wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt georganiseerd door de Leescoalitie, een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken en de Vereniging Openbare Bibliotheken. Met Vaders Voor Lezen stimuleert de Leescoalitie vaders en grootvaders om meer (voor) te lezen.