Jaar van het voorlezen
 

Vaders Voor Lezen: een schoolvoorbeeld

Op de Katholieke Basisschool Bernardus vindt deze weken een speciaal Vaders Voor Lezen project plaats. Iedere ochtend om 8:30 komt er een vader die voorleest uit een leuk, spannend of humoristisch boek.

KBS Vvl Simon

“Biebmoeder” Eline Tibboel heeft het speciale project georganiseerd op de school. Nadat zij had gehoord van de campagne Vaders Voor Lezen heeft zij contact opgenomen met uitgeverij Lemniscaat om te vragen of zij geschikte boeken voor vaders konden aanraden.

Wat lezen de vaders voor?

Dat resulteerde in verschillende boeken voor de verschillende groepen: in groep 1 en 2 worden prachtige prentenboeken voorgelezen, elke dag een nieuw verhaal: De Gruffalo van Julia Donaldson, Bang Mannetje van Mathilde Stein en nog een 20-tal andere boeken. In groep 3 en 4 worden geïllustreerde verhalen voorgelezen, onder meer Om 8 uur bij de ark van Hub & Mühle en Vlo en Stiekel van Pieter Koolwijk. In de bovenbouw luisteren de kinderen naar de verhalen van Dr. Proktor van Jo Nesbø. Groep 8 mag luisteren naar het hilarische verhaal van Hotel de Grote L van Sjoerd Kuyper.

Hoe vinden de vaders en de kinderen het?

Eline Tibboel over het project: “We hebben nu twee ochtenden “Vaders Voor Lezen” gehad. Het is zo’n leuk project!! Het was van te voren al een grote verrassing dat zoveel vaders zich inschreven om voor te lezen. Veel meer dan verwacht! Het leuke is dat de meeste vaders ontzettend leuk kunnen voorlezen. Sommigen laten de klas eerst even vertellen waar het boek over gaat en wat ze al gehoord hebben. De twee vaders die in groep 8 hebben voorgelezen uit Hotel de Grote L van Sjoerd Kuyper vinden het best een heftig boek. Het maakt wat los bij de vaders en daardoor ook bij de kinderen.”

 

Kwaliteit van voorlezen

KBS VVL Joost

“Gisterochtend kon ik ook even bij de vaders die in groep 1/2 voorlazen luisteren. Ook daar was ik verrast over de soepelheid waarmee de vaders voorlazen. Hetzelfde in groep 3/4, waar werd voorgelezen door een vader met beetje een Vlaams accent. Vol charme en bescheidenheid legde hij eerst uit dat hij zijn best ging doen om zo goed mogelijk voor te lezen. Hij las voor uit De Grote Robin van Sjoerd Kuyper, zo leuk! Met veel rust en gevoel voor intonatie. Ook in groep 6 werd goed voorgelezen. Daar luisterden de kinderen naar Dr. Proktor redt de wereld (misschien) van Jo Nesbø. De kinderen vinden het leuk om ook eens hun vader actief te zien op school. Meestal zijn het de moeders die daar tijd voor maken, maar als de vaders expliciet gevraagd worden blijken zij toch echt wel tijd vrij te kunnen maken!”

De vaders lezen nog tot en met 28 maart voor. Vaders Voor Lezen hoopt dat veel meer scholen dit ‘schoolvoorbeeld’ zullen volgen.