Jaar van het voorlezen
 

Voorjaarsvakantie = voorleesvakantie

Op 15 februari begint voor Midden- en een deel van Zuid-Nederland de voorjaarsvakantie. Noord-Nederland volgt een weekje later, en in de delen van het land waar carnaval wordt gevierd zijn de kinderen vanaf 1 maart vrij.Ga je op vakantie? Bereid je kinderen voor door boeken voor te lezen over de vakantiebestemming. Blijf je thuis? Hét moment om als vader met je zoon of dochter naar de bibliotheek of boekhandel te gaan en een boek uit te kiezen om voor te lezen. Of om er samen op uit te gaan. Vaders Voor Lezen tipt.

Bibliotheek

Bekijk de website van de bibliotheek of (kinder)boekhandel in de buurt. Vaak worden hier in de vakantie extra activiteiten georganiseerd, of komen er auteurs of illustratoren voorlezen. Zo zijn in de Bibliotheek Noordwest Veluwe vrolijke voorleesvoorstellingen te bezoeken en worden in de bibliotheek Schiedam films vertoond en is er een kindercabaretvoorstelling. In de bibliotheek in Spijkenisse is er een hele Cultuurweek met activiteiten!

Boekhandel

Bij kinderboekwinkel In de wolken komt schrijfster Vivian den Hollander op bezoek, in Amsterdam bij Helden & Boeven staan Pingu en Barbapappa  op het programma. Tips voor leuke boeken om voor of samen te lezen, voor allerlei leeftijden, kun je vinden op de website van schrijfster Rian Visser. Zij vroeg haar mannelijke schrijvende en tekenende collega’s om tips voor ‘stoere’ voorleesboeken.

Musea

Ook in musea valt in de voorjaarsvakantie van alles te doen rond kinderboeken. Natuurlijk in het Kinderboekenmuseum, daar kun je voorstellingen van Rintje of Aadje Piraatje bijwonen, en jezelf omtoveren in een van de vriendjes van Mr. Finney. Ook in Den Haag is Museum Meermanno, waar momenteel een tentoonstelling over strips is, en je door 200 jaar beeldverhaal kunt wandelen: van de allereerste striptekening en oude prenten tot strips van nu op een iPad. In Noord Holland kun je op avontuur met de Stoomtram Hoorn-Medemblik en kunnen kinderen zich verkleden als Ot en Sien.

Bekijk de websites van de lokale bibliotheek, boekhandel of vvv voor activiteiten in je eigen woonplaats. Of pak een boek en plof samen met je kind(eren) met een boek op de bank voor vakantie quality time en lees extra lang voor.