Jaar van het voorlezen
 

Het Nationale Voorleesontbijt: Bekende vaders lezen voor

Op 22 januari starten De Nationale Voorleesdagen met traditionele Het Nationale Voorleesontbijt. Elk jaar lezen allerlei bekende Nederlanders voor  op peuterspeelzalen en scholen in het hele land. Dit jaar hebben vaders Kees van Kooten, Ruben Nicolai, Kluun en Ben Saunders  toegezegd om te zullen voorlezen.

Natuurlijk zijn er ook bekende moeders die voorlezen, te weten Jennifer Ewbank, Jet Bussemaker en H.K.H. Prinses Laurentien. De Nationale Voorleesdagen 2014 vinden plaats van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari 2014.

De Nationale Voorleesdagen sluiten dit jaar aan bij de nieuwe campagne Vaders Voor Lezen van de Leescoalitie, waarin vaders en grootvaders worden opgeroepen om meer (voor) te lezen. Uit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. In Nederland is het meestal de moeder die voorleest aan de kinderen, terwijl een vaderlijk leesvoorbeeld het grootste effect heeft op het leesgedrag van kinderen. Daarom roept de Leescoalitie vaders op vaker (voor) te lezen. Kees van Kooten, Ruben Nicolai en Ben Saunders geven op 22 januari alvast het goede voorbeeld.

De Nationale Voorleesdagen bestaat sinds 2004 en is een initiatief van Stichting Lezen. De organisatie is in handen van de Stichting CPNB. Centraal staat dit jaar het Prentenboek van het Jaar 2014, Krrrr…okodil! (uitgeverij C. de Vries-Brouwers) van Catherine Rayner. Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2012 verschenen. In totaal selecteerde de jury tien titels voor peuters en kleuters. De prentenboeken staan centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2014. Doel van de jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.