Jaar van het voorlezen
 

Gongslag voor Vaders Voor Lezen

Met een slag op de gong vraagt Eppo van Nispen tot Sevenaer, lid van de Leescoalitie en directeur van Stichting CPNB, op 20 januari 2014 aandacht voor de nieuwe campagne van de Leescoalitie: Vaders Voor Lezen.

(c) Fred Vergeer

(c) Fred Vergeer

Vaders Voor Lezen heeft als doel mannen te enthousiasmeren om meer te lezen en voor te lezen aan hun (klein)kinderen. Uit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen.  In gezinnen met belangstelling voor voorlezen, is de moeder in 65% en de vader in 8% van de gevallen degene die dit het vaakste doet. 17% van de ouders leest ongeveer even vaak voor. In 10% van de gezinnen worden kinderen het vaakst voorgelezen door een ander familielid (opa, oma, oom, tante) of iemand buiten de familie (oppasser, leraar).

Vaders lezen verhoudingsgewijs dus veelal het minst vaak voor. En dat terwijl een vaderlijk leesvoorbeeld het grootste effect heeft op het leesgedrag van kinderen. Daarom roept de Leescoalitie vaders op vaker (voor) te lezen. Bekende vaders Jörgen Raymann, Ruben Nicolai en Ben Saunders geven op 22 januari tijdens Het Nationale Voorleesontbijt alvast het goede voorbeeld. Met het Nationale Voorleesontbijt gaan De Nationale Voorleesdagen van start; dit jaar vinden deze van 22 januari tot en met 1 februari plaats.

De gong werd geslagen in het gezelschap van mannelijke Leescoalitiegenoten Ap de Vries (Directeur Vereniging Openbare Bibliotheken), Arjan Beune (Adjunct-directeur Stichting Lezen & Schrijven), Gerard van Dijk (Programmamanager Sectorinstituut Openbare Bibliotheken), Gerlien van Dalen (directeur Stichting Lezen), Eelco Wierda (senior beleidsmedewerker Ministerie van OCW) en Tanja Jadnanansing (Tweede Kamerlid Voortgezet Onderwijs, Beroepsonderwijs).

In Amsterdam wordt de beurs – naar een oude traditie – iedere handelsdag om 9.00 uur geopend (en om 17.30 uur gesloten) met een gongslag. De opening van de markt heeft inmiddels plaatsgevonden door ministers, staatssecretarissen, captains of industry, beroemde sporters, televisiepersoonlijkheden, vertegenwoordigers van charitatieve instellingen en vele andere prominente personen en organisaties uit onze samenleving. Hier lees je meer over de gongslag en de opening van de beurs.